Δέσμη μέτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βασικό άξονα την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά κατά 9,2 δισ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Οι ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την υπογραφή του «Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010 – 2013» που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας με συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων.

Ads

Στις νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως τις ανακοίνωσε η υπουργός, περιλαμβάνονται:

– Η ενεργοποίηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, της πρωτοβουλίας Jeremie με κονδύλια ύψους 290 εκατ. ευρώ. Από αυτά προκηρύσσονται άμεσα προγράμματα ύψους 60 εκατ. ευρώ για παροχή χαμηλότοκων δανείων και ακολουθούν 50 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της καινοτομίας και νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, 30 εκατ. για προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και 150 εκατ. για ψηφιακή σύγκλιση.

– Η σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας με κεφάλαια ύψους 460 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ την επόμενη τριετία. Τα 200 – 250 εκατ. θα διατεθούν για δάνεια ανεξαρτήτως κλάδου, άλλα 150 εκατ. για ειδικά επιχειρηματικά σχέδια σε πράσινες δράσεις και καινοτομία, 40 εκατ. θα διατεθούν για πρώτη φορά σε μικροπιστώσεις προς επιχειρήσεις του πολιτιστικού τομέα και 20 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας με τελικός στόχο τη συγκράτηση των τιμών.

Ads

– Η προκήρυξη δράσεις προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Οι δύο πρώτες δράσεις αφορούν δανειακά κεφάλαια, η τρίτη επιχορηγήσεις. «Το υπουργείο Οικονομίας, τόνισε η κα Κατσέλη, παρεμβαίνει αποφασιστικά για να αντιμετωπίσει την ασφυξία που απειλεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Η υπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στις δράσεις του ΤΕΜΠΜΕ, με αφορμή παράπονα και καταγγελίες για απροθυμία των τραπεζών να προωθήσουν αιτήματα των επιχειρήσεων για ένταξη στα προγράμματα εγγυοδοσίας. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης ανέφερε χαρακτηριστική ότι επιχείρηση από την Άρτα ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα εγγύησης δανείων για εξόφληση ασφαλιστικών υποχρεώσεων και το αποτέλεσμα ήταν να εγγραφεί στον Τειρεσία.

Όπως είπε η κα Κατσέλη, υπάρχουν μεν προβλήματα αλλά η ροή των χρηματοδοτήσεων αναμένεται να ομαλοποιηθεί. Είμαστε, πρόσθεσε, σε καθημερινή συνεργασία με τις τράπεζες για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα. Διευκρίνισε επίσης ότι η πρόσφατη παρέμβαση της Κομισιόν που χαρακτήρισε αντικοινοτικό το πρόγραμμα χορήγησης άτοκων δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα έχει επιπτώσεις καθώς η σημερινή κυβέρνηση γνώριζε εξ αρχής ότι οι δράσεις αυτές δεν ήταν συμβατές με τον σχετικό Κανονισμό και κάλυψε τη δαπάνη από εθνικούς πόρους.

Το «συμβόλαιο» για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπεγράφη σήμερα από την υπουργό και τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου περιλαμβάνει δράσεις σε τρεις βασικούς άξονες, που είναι: ενίσχυση της καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας (απλοποίηση ρυθμιστικού περιβάλλοντος, πάταξη γραφειοκρατίας, πρόσβαση των μικρομεσαίων στις κρατικές προμήθειες, κλπ.), ενίσχυση της εξωστρέφειας (υποστήριξη εξαγωγών, κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού κ.α.), και ενίσχυση της ρευστότητας (νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, βελτίωση της πρόσβασης σε εγγυήσεις και κεφάλαια, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΜΜΕ, κλπ.).

Σε ερώτηση, για την πρόταση εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς η κα Κατσέλη είπε ότι αξιολογούνται όλες οι προτάσεις και θα υπάρξει συνολική κυβερνητική τοποθέτηση.

«Το πρόβλημα της ρευστότητας στην Αγορά δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Ούτε και με την εξαγγελία των ίδιων προγραμμάτων συνεχώς και αδιαλείπτως. Απαιτείται συγκεκριμένη πολιτική δράση», σχολίασε ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Μόνη απάντηση στο πρόβλημα των επιχειρήσεων μπορεί να είναι η ουσιαστική αξιοποίηση των εργαλείων, που έχει στη διάθεσή του το Δημόσιο (ΕΣΠΑ, ΤΕΜΠΜΕ, αναπτυξιακός νόμος) μαζί με την προώθηση μιας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών, που θα απελευθερώνουν την Οικονομία από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και θα ενισχύουν την υγιή επιχειρηματικότητα», πρόσθεσε.

«Σε μια περίοδο που η ύφεση καλπάζει, η αγορά βουλιάζει, η ρευστότητα έχει, σχεδόν, μηδενιστεί, οι Τράπεζες λεηλατούν τους πολίτες, μια στις τρεις πολύ μικρές επιχειρήσεις βάζει λουκέτο και η ανεργία πετάει προς το ένα εκατομμύριο, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θυμίζει την παρηγοριά στον άρρωστο, ώσπου να βγει η ψυχή του», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Αυτή την ώρα η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των Τραπεζών, προκειμένου να αναλάβουν ένα νέο στρατηγικό ρόλο για χαμηλότοκη ρευστότητα με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παραγωγικά και κοινωνικά κριτήρια και στο πλαίσιο αυτό τη μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε δημόσια τράπεζα για τη στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων και της απασχόλησης», κατέληξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.