Τη δημοπράτηση έργων για την επέκταση του 6ου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο και τη θεσμική ενίσχυση των δύο εκθεσιακών εταιριών Helxpo ΑΕ και ΔΕΘ ΑΕ, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη συμπρωτεύουσα.

Ads

Σχετικά με το λιμάνι η υπουργός έκανε λόγο για έργα στην 6η προβλήτα συνολικού προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ, με τις δύο πρώτες από τις τρεις συνολικά φάσεις να απαιτούν 140 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια θα προέλθουν τόσο από αποθεματικά της ΟΛΘ ΑΕ όσο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα η κ. Κατσέλη δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα αλλά τόνισε ότι αυτός θα αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού που θα βγει τον Οκτώβριο. Τόνισε επιπλέον ότι εξετάζεται η πιθανότητα συνεργασίας με τη ΓΕΟΣΕ ενώ ετοιμάζεται μελέτη για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χώρων του λιμανιού και τη δημιουργία μαρίνας.

Μετά από επαφές που είχε με τις νέες διοικήσεις των εταιριών ΔΕΘ και Helexpo η υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι δρομολογούνται διαδικασίες θεσμικής αναβάθμισης των εταιρειών, ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι τα κυβερνητικά σχέδια δεν προβλέπουν επανένωση των δύο εταιρειών αλλά διατήρηση τους με τη Helexpo να μπαίνει στη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού εταίρου μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει πλειοψηφική συμμετοχή και να αναλάβει και το management της εταιρίας.

Τον Οκτώβρη επίσης θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εκπόνηση μελέτης μετεγκατάστασης του εκθεσιακού κέντρου στον προτεινόμενο χώρο του ΤΕΙ στη Σίνδο και αξιοποίησης των υφιστάμενων χώρων στο κέντρο της πόλης. Βούληση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη είναι σε αυτούς να φιλοξενούνται ήπιες παρεμβάσεις τουριστικού και πολιτιστικού χαρακτήρα καθώς και μικρές εκθέσεις.

Ads

Η υπουργός ανακοίνωσε επιπλέον ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που αναμένεται εντός του Ιουλίου θα προβλέπει τη λειτουργία γνωμοδοτικής επιτροπής με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα της αντίστοιχης των Αθηνών και θα ασχολείται με εγκρίσεις επενδυτικών προτάσεων άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Δυσαρεστημένος πάντως με την υπουργό Οικονομίας εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι η κ. Κατσέλη δεν ανακοίνωσε «τίποτα το ουσιαστικό για την ανάπτυξη της πόλης» ενώ όταν ο ίδιος της έθεσε το ζήτημα της αποπληρωμής του καινούργιου δημαρχείου του απάντησε ότι «το θεωρεί δευτερεύον». «Νομίζω ότι η απάντηση αυτή της Υπουργού αποτελεί μεγάλη προσβολή και προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης και προς όλους τους Θεσσαλονικείς που περιμένουν το καινούριο τους ‘σπίτι’ για να εξυπηρετηθούν» σχολίασε σχετικά ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης