Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο δανείων, αλλά μόνο από την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας. «Δεν μιλάμε για τρίτο πακέτο στήριξης», τονίζει από την πλευρά του το ΔΝΤ.
 

Ads

Ο Θάνος Κατσάμπας, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία «μπορεί να πάρει τη μορφή είτε συμμετοχής του επίσημου τομέα είτε μέσω επιπρόσθετων δανείων, ελπίζω με πιο ευνοϊκούς όρους».
 

Παράλληλα ο Κατσάμπας σημείωσε ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι επιθυμητό καθώς θα οδηγούσε τη χώρα δεκαετίες πίσω.
 
Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις που έχει η Ελλάδα, υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Λουκά Παπαδήμο εκτίμησε πως μόνο το 22% των δεσμεύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος εφαρμόστηκαν το 2011. Ως αποτέλεσμα, ο δημόσιος τομές πρέπει να συρρικνωθεί, πρόσθεσε.
 
Όσον αφορά στις επιλογές για επιπλέον μείωση του χρέους, όπως η μείωση του επιτοκίου στα δάνεια, ένα επιπλέον «κούρεμα» 30%, ή η επιμήκυνση, το στέλεχος του ΔΝΤ εξέφρασε τις αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών. Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, ο Θάνος Κατσάμπας ήταν κατηγορηματικός. «Παράταση της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ είναι αδύνατη, καθώς όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δάνεια του ΔΝΤ προς όλες τις χώρες βασίζονται σε κανόνες που δεν είναι διαπραγματεύσιμοι».

 
 
Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο «να επιστρέψει το τρέχον πρόγραμμα στο σωστό δρόμο» σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σχολιάζοντας και πρόσθεσε πως δεν είναι σωστό να γίνονται άλλες εικασίες.
 
«Οι θέσεις της χώρας διαμορφώνονται από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Οικονομικών», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στο Reuters. 

Ads