Για “αντιμεταρρύθμιση” νεοφιλελεύθερης σύλληψης στο χώρο του Δημοσίου, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για ένα “δίκαιο ενιαίο μισθολόγιο” και υπογραμμίζοντας πως προϋπόθεση για βελτίωση του μισθολογικού την επίτευξη συνθηκών ανάπτυξης της χώρας.

Ads

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, δήλωσε πως “κεντρικό σημείο” αυτής της αντιμεταρρύθμισης ήταν η μείωση προσωπικού κατά 40% παρά το γεγονός πως το μέγεθος του Δημοσίου πριν από την κρίση ήταν κοντά στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Μάλιστα όπως υπογράμμισε αυτή η μείωση έγινε χωρίς αξιολόγηση ούτε των προσώπων, αλλά ούτε και των δομών.

Λόγω αυτού του παραλογισμού, όπως τονισε, έκλεισαν χρήσιμες υπηρεσίες, όπως η Δημοτική Αστυνομία που έφερνε έσοδα στο Δημόσιο. “Το πολιτικό σύστημα διαπλοκής μεταξύ οικονομικών και πολιτικών ελίτ αυτή την διοίκηση ήθελε, μια πελατειακή διοίκηση”, είπε και πρόσθεσε: “όπου εφαρμόστηκαν τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, το κράτος δεν μίκρυνε, αλλά άλλαξε τον προσανατολισμό του”.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε για αποκατάσταση των αδικιών που συνέβησαν με ανάκληση των απολύσεων, παρατηρώντας πως κατέληξαν να απολυθούν όσοι δεν είχαν προστασία του πελατειακού δικτύου.

Ads

Επισήμανε ότι το πρόβλημα του κράτους τόσα χρόνια δεν ήταν το μέγεθός του, αλλά η στρεβλή του οργάνωση κι η ανισοκατανομή του προσωπικού του, παρατηρώντας ότι τα οργανογράμματα που συντάχθηκαν δεν είχαν σκοπό να εφαρμοστούν, γινόντουσαν ώστε “εμείς να κοροϊδεύουμε τους δανειστές κι αυτοί τον εαυτό τους”.

Επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως η αλλαγή του πλαισίου στις θέσεις προϊσταμένων της διοίκησης γίνει μετά την αξιολόγηση των αναγκών του κάθε υπουργείο και την θέσπιση ενός συστήματος αξιολόγησης που δεν θα έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά.

Ακόμη ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας πως θα αξιοποιηθεί, αλλά όχι ως εργαλείο δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν διαδικτυακά ΚΕΠ και να προωθηθεί η σύζευξη των υπουργείων ώστε να υπάρχει οριζόντια επικοινωνία μεταξύ των υπουργείων. Παράλληλα έκανε λόγο για κοινωνικό έλεγχο της διοίκησης.

Σημειώνεται πως υπήρξε και μια αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος βρήκε 400 ανεκτέλεστες, ανεφάρμοστες αποφάσεις για τις οποίες υπήρχε το μήνυμα από τον υπουργό να μην εφαρμοστούν μέχρι να υποχρεωθούν από την επιβολή προστίμου από τα δικαστήρια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για “ψεύδη” και ζήτησε να αποκαλυφθεί ο αριθμός των αμετάκλητων αποφάσεων που εκτελέστηκαν επί ημερών του, ενώ αμφισβήτησε το έγγραφο που κατέθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας ότι αναφέρει μόνο πόσες υποθέσεις εκκρεμούν, αριθμός που αλλάζει συνεχώς. Παράλληλα είπε πως οι απολύσεις στο Δημόσιο έγιναν για να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα και ανέφερε πως οι προσλήψεις για το 2015 είναι καθορισμένες. Αν η κυβέρνηση επαναπροσλάβει τις καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν θα μπορεί να προσλάβει νοσηλευτές, πρόσθεσε.