Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών. 

Ads

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

«Θα μπορούσε να κλείσει το ασφαλιστικό, αλλά εμπλέκεται στην ευρύτερη διαπραγμάτευση» εκτίμησε ο υπουργός Εργασίας προσερχόμενος στη στη σημερινή συνάντηση με το κουαρτέτο.

«Ό,τι ήταν να προτείνουμε το προτείναμε», σημείωσε απαντώντας στο εάν θα υποβάλει νέες προτάσεις.

Ads

Τα τέσσερα «αγκάθια»

Τέσσερα είναι τα σημεία – κλειδιά της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου έως το 2018.

Πιο συγκεκριμένα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι τα τέσσερα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση είναι:

1. Η απαίτηση του ΔΝΤ για χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, στην περιοχή των 7.000 ευρώ.

2. Οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.

3. Τα «κόκκινα» δάνεια. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds.

4. Η μόνιμη ένσταση, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σημείο κλειδί έχει εξελιχθεί ο καθορισμός των ποσοστών αναπλήρωσης από τα οποία θα κριθεί εν πολλοίς και το ύψος της Εθνικής Σύνταξης για το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έχει υπάρξει συμφωνία ώστε για 20 έτη ασφάλισης να ανέρχεται σε 384 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Το «παζάρι» αφορά τα έτη ασφάλισης μεταξύ 15 και 20, καθώς η ελληνική πλευρά επιδιώκει Εθνική Σύνταξη πέριξ των 340 ευρώ, με τους δανειστές να ζητούν να πέσει στα 320 ευρώ.