«Το Σύνταγμα ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της κρίσης», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στη διημερίδα που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι «πολλές πτυχές της μνημονιακής νομοθεσίας, διαμορφώνουν ένα παρά-σύνταγμα, παραβιάζοντας τις συνταγματικές διατάξεις».

Ads

Όπως εξήγησε ο Γ. Κατρούγκαλος, «εξαιτίας της ύπαρξης του παρασυντάγματος, χρειάζεται ένα νέο πολιτικό ξεκίνημα, το οποίο μπορεί να δώσει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο η αναθεώρηση του Συντάγματος», προσθέτοντας ότι απώτερο στόχο αποτελεί η διάσωση της Ευρώπης κάνοντάς την πιο δημοκρατική.

Για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός κοινού δημόσιου χώρου που θα επιτρέπει την εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, έκανε λόγο ο Γ. Κατρούγκαλος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη εμβάθυνσης της δημοκρατίας στον Β΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε δε, ότι αυτό θα συμβάλει όχι μόνο στη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών και αρχών στην Ελλάδα αλλά και στην εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών της Ευρώπης.