Η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τυχόν πόλεμο στο Αιγαίο Πέλαγος καθότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που της προσδίδουν μεγάλη αποτρεπτική ικανότητα, δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Σκάι.

Ads

Η Ελλάδα είναι μία χώρα ασφαλής που δεν χρειάζεται να φοβάται, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αλλά διευκρίνισε ότι η τουρκική προκλητικότητα σημαίνει πως πρέπει πάντοτε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση.

Επισήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές διπλωματικές συμμαχίες που αυξάνουν την ασφάλειά της, ενώ παράλληλα τα δίκαιά της προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα ο Γιώργος Κατρούγκαλος κράτησε αποστάσεις από τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, σημειώνοντας πως κάθε πολιτικός οφείλει να είναι προσεκτικός σε διατυπώσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα κι ότι σε κάθε περίπτωση ο ΥΕΘΑ εκφράζει μία ενιαία κυβερνητική πολιτική η οποία επιβλέπετε από τον πρωθυπουργό.

Ads

Σε ό,τι αφορά τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο Γ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε πως η υπόθεση έκδοσης έχει τελεσιδικήσει και συνεπώς οι οκτώ δεν είναι δυνατό να εκδοθούν στη γειτονική χώρα. Διευκρίνισε πάντως πως εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει πως οι αξιωματικοί ήταν αναμεμειγμένη στο πραξικόπημα δεν θα μπορούν να θεωρηθούν πρόσφυγες και να λάβουν άσυλο στη χώρα μας.

Αναφερόμενος τέλος στο Μακεδονικό, ο Γ. Κατρούγκαλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η λύση να δοθεί μέσω διεθνούς συνθήκης που θα διασφαλίζει όμως ότι θα ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα περί αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και τόνισε πως χωρίς τροποποίηση του Συντάγματος δεν μπορεί να υπάρξει λύση του ονοματολογικού.

Απέρριψε δε κάθε ισχυρισμό ότι η Αθήνα πιέζεται να υπάρξει συμφωνία έως τη σύνοδο του NATO τις 11-12 Ιουλίου, σημειώνοντας πως υπό πίεση βρίσκεται μόνο η πλευρά της ΠΓΔΜ. «Εμείς δεν έχουμε καμία πρεμούρα», είπε χαρακτηριστικά.