Θέση στον ΟΗΕ ανέλαβε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πιο συγκεκριμένα ως «Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας για μια Δημοκρατική και Δίκαιη διεθνή Τάξη».

Ads

Στη θέση αυτή ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει για τα επόμενα τρία χρόνια και εκλέχθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πηγές διαψεύδουν στο tvxs δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κ. Κατρούγκαλος ανέλαβε τη θέση αυτή με τη στήριξη της κυβέρνησης.

Διευκρινίζουν ότι ο πρώην υπουργός ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή έκανε τη σχετική αίτηση και στη συνέχεια, κατόπιν επαφών με τους αρμόδιους του οργανισμού, επιλέχθηκε για τη θέση αυτή μετά από ψηφοφορία.

Ads

Η θέση αυτή αποτελεί μία από τις  «Ειδικές Διαδικασίες» – όπως αποκαλούνται -του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες στελεχώνονται από ανεξάρτητους ειδικούς μετά από μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική και αδιάβλητη διαδικασία επιλογής.

Ο ρόλος των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων είναι να διερευνούν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, να επισκέπτονται τις χώρες ενδιαφέροντος, να συντάσσουν εκθέσεις και να ενημερώνουν τόσο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και τα άλλα όργανα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.