«Έχουμε την υποχρέωση να καταδικάσουμε την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό», είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης στη Βουλή και πρόσθεσε: «Η επίθεση ανοίγει ορέξεις σε όσους δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Ads

Στη συνέχεια ο ίδιος τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι το δυτικό σύστημα ασφαλείας δεν λειτούργησε σωστά ώστε η Ρωσία να μετατραπεί σε ένα κράτος δικαίου. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει τη Ρωσία, ώστε να βρεθεί λύσει. Να γίνει γνωστό ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε πρακτικές του προηγούμενου αιώνα. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αντέδρασαν με καθυστέρηση.

Ευρωπαϊκές ηγεσίες έδειξαν αντιδράσεις κατώτερες των περιστάσεων, με πολλές δηλώσεις και λίγη αποφασιστικότητα. Η ΕΕ δεν μπορεί να μένει κλεισμένη στα τείχη των Βρυξελλών. Πρέπει να διασφαλίσει την ειρήνη. Είναι πια ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την ανοικοδόμηση ενός νέου συστήματος ασφαλείας. Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τις αξίες της. Να δημιουργηθούν μηχανισμοί ασφαλείας».

Όσον αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ο Μιχάλης Κατρίνης επεσήμανε τα εξής: «Ως τώρα η κυβέρνηση αδυνατεί να πάρει πρωτοβουλίες. Ήταν φιάσκο η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον κ. Λαβρόφ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν επιδιώκει τη συνεννόηση. Έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να τα διαχειριστεί όλα μόνος του. Κακώς δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την αποστολή υλικού στην Ουκρανία».

Ads

«Σε ζητήματα εθνικής σημασίας μια κυβέρνηση πρέπει να διεκδικεί τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Αν δεν επιδιώκει τώρα τη συνεννόηση, πότε θα το κάνει. Πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας στους Έλληνες πολίτες», συνέχισε. 

Κριτική άσκησε και στους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας: «Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μιμηθεί τον αναθεωρητισμό και να δράσει στην περιοχή μας. Αλήθεια; Η επιστολή του κύριου Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ έχουν απαντηθεί εγκαίρως και αυτό με τον προσήκοντα τρόπο από το υπουργείο εξωτερικών; Αρκετά πια με την απαράδεκτη και ηττοπαθή αντίληψη ότι δεν μπορούμε και ότι είμαστε μια μικρή χώρα.

Αφήσαμε ακέφαλο το προξενείο στην Μαριούπολη για 15 συνεχείς μήνες. Οφείλουμε να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό με την αποστολή εφοδίων αλλά και αμυντικού υλικού μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε απειλές από ένα γείτονα που υιοθετεί και αυτός αναθεωρητικές λογικές, δε σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αμφισβητεί την κυριαρχία στα νησιά μας» είπε ο κ. Κατρίνης.