Την κατρακύλα των εισοδημάτων των νοικοκυριών εξαιτίας της ακρίβειας και την πραγματική μείωση του κατώτατου μισθού τεκμηριώνει η έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (σσ: θεσμικό γνωμοδοτικό όργανο της ΕΕ).

Ads

Η έκθεση επικαλείται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, «o μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (24.067 ευρώ)».

«Στη βάση αυτή, ο υψηλός πληθωρισμός που καταγράφεται από το 2022 και μετά προκαλεί μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών κατά -3,9% το 2021 και -6,9% το 2022.35. Η σημαντική βελτίωση που καταγράφεται το 2023 (12,3%) είναι υψηλότερη σε σχέση με την Ευρωζώνη, αλλά δεν αρκεί για να μειώσει το χάσμα της αγοραστικής δύναμης σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης. Επομένως, παρά τη βελτίωση που καταγράφεται το τελευταίο έτος, η αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα αντίστοιχη των ευρωπαϊκών νοικοκυριών».

Τρίτος από το τέλος ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα

Σε άλλο σημείο τονίζει, ότι «ο υψηλός πληθωρισμός επηρεάζει δυσανάλογα τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμη η παρουσίαση των επιδράσεων του πληθωρισμού στα άτομα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Μάλιστα προκύπτουν ενδιαφέροντα ευρήματα όταν εξεταστούν οι διαφορές του κατώτατου μισθού στην ελληνική οικονομία σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες τόσο σε ευρώ, όσο και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης

Ads

»Μέχρι το Μάρτιο του 2023, οι ονομαστικές μεικτές αποδοχές σε ευρώ (σε 14μηνη βάση) ανέρχονταν στα 780 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία (…) ο ελληνικός κατώτατος μισθός είναι υψηλότερος, τόσο σε ευρώ, όσο και σε μονάδες αγοραστικής ισοδυναμίας (ΡΡΡ), μονάχα σε σχέση με τον κατώτατο μισθό στην Βουλγαρία και την Σλοβακία».

Σε ό,τι αφορά στην επίδραση της ακρίβειας στην αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού, «είναι χαρακτηριστικό πως παρότι μεταξύ 2020-2021 ο ονομαστικός κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2%, η πραγματική του αγοραστική δύναμη μειώθηκε κατά 3% περίπου.

»Επίσης, παρά τη σημαντική ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού μεταξύ 2021-2022 (7,5%) η αντίστοιχη πραγματική αύξηση του ανήλθε στο 0,29%, ενώ η ονομαστική αύξηση μεταξύ 2022-2023 (9,4%) κατέληξε σε πολύ μικρότερη πραγματική μεγέθυνση της αγοραστικής δύναμης (5,3%).

»Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει το εύρημα της βιβλιογραφίας, ότι δηλαδή ο πληθωρισμός αναδιανέμει την αγοραστική δύναμη εις βάρος εκείνων που τα εισοδήματα τους αυξάνονται βραδύτερα από τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών.

»Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 23,9% των μισθωτών αμείβεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, με τον κατώτατο μισθό, γίνεται κατανοητή η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης σε ένα από τους τέσσερις μισθωτούς λόγω της ακρίβειας».

Ολόκληρη η έκθεση: