Κατολίσθηση στο επιφανειακό ιδιωτικό ορυχείο Λιγνίτη στο Προσήλιο Κοζάνης έγινε χθες το μεσημέρι, χωρίς να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό που βρίσκονταν στον πυθμένα του ορυχείου.

Ads

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας ΜΕΤΕ ΑΕ Ντίνο Μεσσήνη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η κατολίσθηση έγινε στην ανατολική πλευρά και σε βάθος επτά μέτρων από το ανώτερο σημείο διάνοιξης του ορυχείου». Αποκολλήθηκε πρώτα έδαφος 1,5 μέτρου από την επιφάνεια του ορυχείου και στη συνέχεια ακολούθησε η κυρία κατολίσθηση που άγγιξε έως τα επτά μέτρα από την επιφάνεια του, παρασέρνοντας τα τρία πρώτα πατάρια διαμόρφωσης που βρίσκονται στην κορυφή του ορυχείου. Το φαινόμενο της κατολίσθησης διήρκησε πάνω από 3,5 ώρες κι έτσι οι 10 εργαζόμενοι που βρίσκονταν στις τρεις υπόγειες στοές στον πυθμένα του ορυχείου απομακρύνθηκαν έγκαιρα χωρίς να υπάρξουν ακόμη τραυματισμοί. Ο κ. Μεσσήνης δήλωσε ότι «πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αντίστοιχη άσκηση ετοιμότητας απομάκρυνσης των εργαζομένων από τις στοές σε περίπτωση προβλήματος και οι εργαζόμενοι γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν».

Από τον όγκο των εδαφών που αποκολλήθηκαν από την κορυφή του ορυχείου έχουν σκεπαστεί οι είσοδοι των τριών υπόγειων στοών στον πυθμένα του και μηχανολογικός εξοπλισμός, όπως γεννήτριες, συστήματα εξαερισμού και φωτισμού. «Οι εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους στα ανώτερα πατάρια του ορυχείου είχαν ολοκληρωθεί από το 2015 και αυτό που θα ερευνήσουν οι τεχνικοί της εταιρείας είναι γιατί μετά από τέσσερα χρόνια υπήρξε αυτή η εξέλιξη» τόνισε ο κ. Μεσσήνης. Στην ερώτηση εάν υπήρξαν προειδοποιητικές ενδείξεις για το μέγεθος της κατολίσθησης που ακολούθησε, ο κ. Μεσσήνης δήλωσε ότι «έχουν τοποθετηθεί τοπογραφικά σημάδια σε όλη την έκταση του ορυχείου με τα οποία παρακολουθούνται φαινόμενα μετακίνησης των εδαφών, αλλά μας έδειχναν κατολισθήσεις πολύ μικρότερου μεγέθους από αυτή που ακολούθησε».

Για την κατολίσθηση έχει ενημερωθεί τόσο από την εταιρεία όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος. Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντας, «οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας θα κάνουν τους ελέγχους που προβλέπονται σε αυτές τις περιστάσεις».
Στο ορυχείο Λιγνίτη στο Προσήλιο Κοζάνης εξορύσσεται ορυκτό ξυλοκάρβουνο υψηλής θερμογόνου δύναμης που αγοράζει εξ ολοκλήρου η ΔΕΗ για να εμπλουτίζει το δικό της μίγμα καυσίμου που χρησιμοποιεί στον ΑΗΣ Μελίτης. Τα τελευταία χρόνια η εξόρυξη του λιγνίτη στο συγκεκριμένο ορυχείο σταμάτησε να γίνεται επιφανειακά και πραγματοποιείται μόνο μέσα από τις υπόγειες στοές.

Ads