Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν κάτοικοι της Χίου, σχετικά με το Κέντρο Υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων της ΒΙΑΛ.

Ads

Καταγγέλλουν ότι το κέντρο φιλοξενεί περισσότερους ανθρώπους από ότι έχει τη δυνατότητα, αλλά και ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης οι πρόσφυγες βρίσκουν κατάλυμα στις ιδιοκτησίες τους στα πέριξ της μονάδας.

Οι διαδηλωτές έχουν κλείσει από τα ξημερώματα τον δρόμο που οδηγεί προς το ΚΥΤ  και δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους να πλησιάσουν τη δομή.

Στο χώρο βρίσκεται ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα υγείας Παντελής Βρουλής καθώς και ο αντιδήμαρχος Αγίου Μηνά και Καμποχώρων Παναγιώτης Μανδάλας, ενώ η κατάσταση είναι ήρεμη.

Ads

Η διαμαρτυρία κατά των προσφύγων στη Χίο ακολουθεί μια σειρά αντιδράσεων που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν αρχίσει να μεταφέρονται πρόσφυγες από τα νησιά.

Ομάδα ακροδεξιών φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα έστησαν προχθές μπλόκο σε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν πρόσφυγες και μετανάστες, στα Γιαννιτσά. Χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας ώστε το λεωφορείο να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία του και αξίζει να σημειωθεί ότι αν και δεν έγινε καμία προσαγωγή, οι συμμετέχοντες στο επεισόδιο απειλούσαν και με μηνύσεις.

Παρόμοιο ήταν το σκηνικό που σημειώθηκε και στα διόδια Στρυμονικού του νομού Σερρών, όπου επίσης μια ομάδα έστησε μπλόκο σε λεωφορείο που μετέφερε 18 πρόσφυγες, οικογένειες με παιδιά, οι οποίοι τελικά αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο του Σιδηρόκαστρου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, όπου γνωστοί ακροδεξιοί της περιοχής περικύκλωσαν το πρώην νοσοκομείο «Παναγία», επειδή είχαν την πληροφορία ότι θα μεταφέρονταν εκεί πρόσφυγες.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά 197 πρόσφυγες από Χίο, Λέσβο και Λέρο, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί που θα μεταφερθούν, προς αποφυγή νέων επεισοδίων. 

Πηγή φωτογραφίας: politischios