Επίθεση δέχτηκαν τα μέλη της ΜΚΟ Proactiva ενώ μετέβαιναν με μικρό βοηθητικό φουσκωτό σκάφος από το ιστιοπλοϊκό της οργάνωσης στο λιμανάκι της Συκαμνιάς Λέσβου. 

Ads

Περίπου 15 άτομα από γειτονικά χωριά – Πέτρα και Μόλυβος – τους περίμεναν στην ακτή και τους πέταξαν πέτρες εμποδίζοντάς τους να δέσουν. 

Νωρίτερα, οι ίδιοι ειδοποίησαν την αστυνομία, προκειμένου να συλλάβει Μεξικανή εθελόντρια που δρα χρόνια στην περιοχή, η οποία τελικά προσήχθη για εξακρίβωση στοιχείων. Η γυναίκα που μάλιστα είναι αναγνωρισμένη πρόσφυγας στη Μεγάλη Βρετανία αφέθηκε αργότερα ελεύθερη. 

Σκοπός των επιβατών του φουσκωτού ήταν να πάρουν μαζί τους τη Μεξικανή εθελόντρια με θητεία στο διασωστικό σκάφος της οργάνωσης «Open Arms» και να τη μεταφέρουν στο ιστιοπλοϊκό.

Ads

Άγνωστο για ποιο λόγο, οι δράστες της επίθεσης ξεκίνησαν να πετούν πέτρες στους εθελοντές της MKO, εμποδίζοντας ουσιαστικά την αποβίβασή τους.

Στο σημείο έσπευσε η αστυνομία καθώς και δυνάμεις της Frontex, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχει ανακοινωθεί κάποια σύλληψη ή προσαγωγή κάποιου εκ των δραστών.