«Είμαστε αντιμέτωποι με την άγρια καταστολή της κυβέρνησης αλλά και με την προπαγάνδα των ΜΜΕ που κάνουν το άσπρο, μαύρο. Η κατάσταση είναι πολεμική» λένε κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου στο tvxs.gr που στρέφουν τα πυρά κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα των βουλευτών της ΝΔ στο Β. Αιγαίο.

Ads

Τα συντονιστικά των νησιών αποφασίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέρα με τη μέρα, με απεργίες, διαδηλώσεις, πορείες προς τα σημεία κατασκευής των κλειστών δομών αλλά και τα ξενοδοχεία που φιλοξενούνται τα ΜΑΤ. «Εκτός από τα χημικά που έφαγαν μέχρι και γέροι άνθρωποι, τα ΜΑΤ σπάσανε τα αυτοκίνητά μας για να μην ανέβουμε στο βουνό» λέει στο tvxs.gr ο Χιώτης δημοσιογράφος Μ. Βερβεράκης.

Οι ίδιες εικόνες σπασμένων αυτοκινήτων και κατοίκων λιπόθυμων από τα χημικά, έρχονται και από την Λέσβο. «Σήμερα είναι χειρότερη μέρα από την χθεσινή. Σπάνε τα αυτοκίνητα για να μην περάσουμε το Διαβολόρεμα» λέει στο tvxs.gr η Ντέπη Χατζηκαμπάνη από τη Λέσβο, η οποία συμπληρώνει ότι με την καταστολή ήρθαν αντιμέτωποι και όσοι πρόσφυγες προσπάθησαν να κατέβουν στις διαδηλώσεις. Πιο ήσυχα τα πράγματα στη Σάμο, αφού η κυβέρνηση υποχώρησε μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του δήμου να στήσει οδοφράγματα γύρω από τον χώρο όπου θα χτιζόταν η δομή και να διώξει τους εργάτες.

«Από δω και πέρα θα είμαστε συνέχεια έξω στους δρόμους. Έχουμε οργανωθεί και μοιράζουμε τις βάρδιες. Δεν θέλουμε νέο Νταχάου, δεν θέλουμε αποθήκες ψυχών» λέει η Ντέπη Χατζηκαμπάνη από τη Λέσβο και συμπληρώνει πως μπορεί να ενισχύθηκαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ αφού κατέφθασαν κι άλλες διμοιρίες με αεροπλάνα, στο νησί έρχονται ενισχύσεις πολιτών από Κρήτη, Γιάννενα και Αθήνα.

Ads

Το ίδιο αποφασισμένοι είναι και οι πολίτες της Χίου. «Πήγαμε στα ξενοδοχεία που φιλοξενούν τα ΜΑΤ με πορεία. Μετά στην αστυνομία όπου καταθέσαμε ψήφισμα στον διευθυντή. Θα πάμε στο παραλιακό του Βροντάδου για να κατευθυνθούμε προς το Αίπος, το βουνό που σχεδιάζουν να κάνουν τη δομή» λέει ο Μ. Βερβεράκης.

Η ακροδεξιά καλπάζει στα νησιά αλλά είναι ισχυρές και οι δημοκρατικές φωνές

Οι κάτοικοι των νησιών είναι ενωμένοι ενάντια στην κυβέρνηση, ωστόσο η ανθρωπογεωγραφία των διαδηλωτών περιλαμβάνει από αριστερές και προοδευτικές φωνές, έως ακροδεξιές, που τάσσονται γενικά ενάντια στους πρόσφυγες. «Δεν είναι μόνο οι ακροδεξιές φωνές, είναι χιλιάδες οι δημοκράτες που ζητούν σωστή διαχείριση του προσφυγικού προς όφελος όλων και των προσφύγων που υποφέρουν» λένε οι κάτοικοι στο tvxs.gr.

«Εμείς εδώ στη Χίο, δεν έχουμε έντονα ρατσιστικές φωνές. Οι πρόσφυγες εξάλλου δεν έχουν παραβατική συμπεριφορά. Τα ΜΑΤ σπάνε τα αυτοκίνητα» λέει ο Μ. Βερβεράκης.

«Είμαστε όλοι ενάντια στην κυβέρνηση. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ, των άλλων κομμάτων και οι ακροδεξιοί. Με τις κινήσεις της η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει πάλι τα ποσοστά της ΧΑ στο νησί. Είναι αυτοί, κι είμαστε κι εμείς που δεν θέλουμε αποθήκες ψυχών.» λέει η Ντ. Χατζηκαμπάνη.  «Ο σκοπός τους δεν ήταν να έρθουν και να μείνουν στη Λέσβο. Πήγα στη Μόρια και έπαθα κατάθλιψη, να βλέπεις μωρά σε σκηνές μες το κρύο. Πρέπει να φύγουν από εκεί. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο, ζουν μες τα σκουπίδια!»

«Υπάρχει το πρώην εργοστάσιο της ΒΙΑΛ  στη Χίο, ένας κλειστός χώρος. Στήθηκε δομή κατά τα πρότυπα  της Μόριας αλλά λόγω του υπεραριθμού των προσφύγων, έχει τριπλασιαστεί.  Σε μια μεγάλη  έκταση γύρω από την ΒΙΑΛ έχει δεκάδες σκηνές όπου ζουν οι άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες» λέει ο Μ. Βερβεράκης.

Αφαιρούμε κανάλια από τις τηλεοράσεις μας

Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που έχει εξαγριώσει τους κατοίκους, αλλά και η προπαγάνδα των ΜΜΕ όπως μας λένε οι κάτοικοι των νησιών.

«Μερικά κανάλια όπως ο Σκάι, τα έχουν βγάλει πολλοί από το πρόγραμμα της τηλεόρασης τους. Εκεί χειροκροτούν την κυβέρνηση. Μα είναι δυνατόν να υπάρχουν ΜΜΕ που να λένε ότι ρίξαμε ρουκέτες στα ελικόπτερα της κυβέρνησης; Χθες ήρθαν Mega, Open και Star. Περιμένουμε να δούμε τι θα δείξουν» λέει ο Μ. Βερβεράκης.

«Δεν βλέπουμε στα ΜΜΕ αυτά που ζούμε. Ο κόσμος τα έχει απαξιώσει όπως και την κυβέρνηση με πρώτους τους βουλευτές του νομού όπως τον κ. Μυταράκη» προσθέτει η Ντ. Χατζηκαμπάνη.