Προγράμματα θρησκευτικής κατήχησης, μέσα από δράσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα με παιχνίδια και αθλητικές δράσεις για παιδιά, επιχειρούν να περάσουν σε σχολεία, όπως καταγγέλλουν γονείς και εκπαιδευτικοί.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις καταγγελίες στο alfavita.gr, στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2022, οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 4ης και 2ης δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων παραχώρησαν σε πέντε ενορίες του Κολωνού και μία του Νέου Κόσμου, σχολικούς χώρους για την υλοποίηση προγραμμάτων «στο πλαίσιο παραχώρησής τους για χρήσεις κοινής ωφέλειας».

Τα προγράμματα που θα διεξαχθούν εντός των σχολικών κτιρίων, φέρουν ως τίτλο «Νεανικές & Παιδικές Συντροφιές» και «Ψυχαγωγία, Αθλητισμός & παιχνίδι» και σύμφωνα με τις αποφάσεις που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια (συνολικά έξι αποφάσεις), πρόκειται για τα δημοτικά σχολεία: 60ο, 57ο & 61ο, 67ο, 58ο, 144ο, 56ο, 62ο, 52ο, 128ο, 59ο, 145ο, 127ο και 103ο.

Έκπληκτοι, όπως δηλώνουν, γονείς και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν σχετικά πριν από λίγες ημέρες μέσω έντυπου υλικού που μοιραζόταν μάλιστα έξω από τα σχολεία.
Τα φυλλάδια που μοιράστηκαν στους μαθητές δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.

Ads

Το ενημερωτικό υλικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τίτλο «Νεανικές Ενοριακές Συντροφιές» που μοιράστηκε σε δημοτικά σχολεία του Κολωνού:

image

Εκ πρώτης όψεως δεν αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για κατήχηση, ωστόσο το φυλλάδιο καλεί παιδιά και γονείς να «σκανάρουν» το QR Code που οδηγεί σε link με σαφή τίτλο: «Το κατηχητικό ξεκίνησε» και τα παρεμφερή «το κατηχητικό μου» και «στιγμές χαράς κοντά στον Χριστό».

Τα προγράμματα δε, που κατά τα άλλα προάγουν «τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, την καλλιέργεια ανάπτυξης του κλίματος συνεργασίας, αλληλεγγύης και αποδοχή της διαφορετικότητας μεταξύ των παιδιών» θα υλοποιούνται ξεχωριστά για τα αγόρια και ξεχωριστά για τα κορίτσια.

Μετά τις καταγγελίες γονέων και εκπαιδευτικών γεννάται το ερώτημα με ποια κριτήρια οι σχολικές επιτροπές της 4ης και 2ης δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων ενέκριναν την υλοποίηση προγραμμάτων κατήχησης, όταν το υφιστάμενο πλαίσιο για την παραχώρηση σχολικού χώρου με στόχο την υλοποίηση μετασχολικών δραστηριοτήτων απαγορεύει ρητά τις δραστηριότητες εκείνες που έχουν πολιτικό, κομματικό ή προσηλυτιστικό χαρακτήρα.

Πέραν των σχολικών επιτροπών του Δήμου Αθηναίων, την ευθύνη για το ποια προγράμματα και από ποιους μπορούν να υλοποιούνται στο πλαίσιο «της αξιοποίησης των σχολικών κτιρίων» οφείλει να έχει και το υπουργείο Παιδείας έχοντας τη στοιχειώδη ενημέρωση και εποπτεία.

Οι γονείς διερωτώνται: «ποιοι πήραν λοιπόν την απόφαση να επιτρέψουν τέτοιες δράσεις εκτός θεσμικού πλαισίου; Οι ”εκπαιδευτές-ριες” τι πτυχία προσκόμισαν στη σχετική αίτηση; Και τι ακριβώς περιγράφεται στο πρόγραμμα των δράσεων που υποβλήθηκαν προς έγκριση; » τονίζουν, υπογραμμίζοντας πως εφόσον το πρόγραμμα έγινε δεκτό με ψευδή στοιχεία «είναι υπόλογη τόσο η Σχολική Επιτροπή και οι διευθύνσεις των σχολείων, όσο και η Εκκλησία, απευθυνόμενη μέχρι και σε παιδιά νηπιακής ηλικίας».

Προειδοποιούν μάλιστα ότι θα προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να γίνει έλεγχος κατά παντός υπευθύνου για την «παράνομη εισβολή των κατηχητικών στα σχολεία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ενώ δεν παραλείπουν να εκφράσουν την ανησυχία τους για το γεγονός πως στο 127ο δημοτικό σχολείο παρουσιάζεται ως φορέας υλοποίησης η Ενορία στην οποία για παραπάνω από τρία χρόνια κατείχε τη θέση του επιτρόπου ο κατηγορούμενος για παιδοβιασμό και μαστροπεία Ηλίας Μίχος.

«Στις φτωχές γειτονιές του Κολωνού δεν θα επιτρέψουμε άλλη καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών» διαμηνύουν.