Γιατί μια κυβέρνηση να κατηγορεί δημόσια πρόσωπα και οργανώσεις για κατασκοπεία ενώ τα στοιχεία που παραθέτει δεν δικαιολογούν μια τόσο βαριά κατηγορία;

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην ενημέρωση της Δευτέρας προκαλεί σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση της σύλληψης 35 ατόμων – μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με τις κατηγορίες της διευκόλυνσης διακίνησης παράτυπων μεταναστών αλλά και της κατασκοπείας.

«Ύστερα από πολύμηνη, μεθοδική και συστηματική προσπάθεια, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και το Λιμενικό Σώμα, οδηγήθηκαν στον εντοπισμό τεσσάρων ΜΚΟ, με ευρωπαϊκή ταυτότητα, τριάντα τριών μελών τους και δύο ακόμη αλλοδαπών που – σε αντίθεση με τους διακηρυγμένους στόχους τους- μεθόδευσαν παράνομη διακίνηση μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. Προς το σκοπό αυτό, γνωστοποιούσαν τις θέσεις των σκαφών του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού μας που βρίσκονταν στην περιοχή και εμπλέκονται – κατ’ επέκταση – σε κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στέλιος Πέτσας.

Οι διατυπώσεις του κυβερνητικούς εκπροσώπου, αλλά και το ύφος της δήλωσής του παραπέμπουν σε υπόθεση μεγάλης εθνικής σημασίας. Τουλάχιστον αυτή την εντύπωση δημιουργεί. Υπάρχει λοιπόν όντως λόγος για τόσο βαρύγδουπες δηλώσεις;

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ με τίτλο «Βαριές Κατηγορίες σε βάρος των ΜΚΟ αλλά χωρίς στοιχεία», τα στοιχεία που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ δεν επαρκούν. Όπως τονίζεται εφόσον έως τώρα δεν έχει προκύψει οικονομικό όφελος των συλληφθέντων από την όποια προς έλεγχο δραστηριότητά τους κι εφόσον έως τώρα δεν έχει προκύψει συνεργασία των ατόμων αυτών με άλλο κράτος, οι κατηγορίες είναι, τουλάχιστον υπερβολικές: «Σε ποιους γνωστοποιούνταν τα στοιχεία, ώστε να στοιχειοθετηθεί κατασκοπεία;», επισημαίνεται.

Δύο εκ των τεσσάρων ΜΚΟ, των οποίων μέλη συγκαταλέγονται στους συλληφθέντες, είνα η «WatchTheMed» και η «Mare Liberum». Η πρώτη λειτουργεί το τηλεφωνικό δίκτυο ενημέρωσης για κίνδυνο στη θάλασσα AlarmPhone ενώ η δεύτερη διατηρεί δύο σκάφη διάσωσης στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ, οι άνθρωποι της  WatchTheMed  λειτουργούν ως μεταφορείς σημάτων κινδύνου από τους μετανάστες-πρόσφυγες προς τις ελληνικές αρχές. Όταν εκείνες αρνούνται να προστρέξουν για διάσωση, δημοσιοποιεί την πληροφορία προκειμένου να ασκήσει πίεση. Η εν λόγω δράση προφανώς και ενοχλεί τις αρχές, αλλά μπορεί να θεωρηθεί αξιόποινη ή κατακριτέα; Ένας τέτοιος ισχυρισμός θα ερχόταν σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και με τη θέση αρχής για προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η WatchTheMed κατηγορεί την κυβέρνηση για απόπειρα ποινικοποίησης της αλληλεγγύης καθώς επίσης και για προσπάθεια να βγάλει από τη μέση τις ενοχλητικές μαρτυρίες οι οποίες αποκαλύπτουν τα εγκλήματα που διαπράττουν οι ελληνικές αρχές στο Αιγαίο, όπως πιστοποιούνται και από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και μεγάλες διεθνείς οργανώσεις.

Όσο για την Mare Liberum, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το σκάφος είναι εγκλωβισμένο μήνες στη Λέσβο μετά από απόφαση του γερμανικού υπουργείου Μεταφορών να αφαιρέσει τα πιστοποιητικά ασφαλείας του πλοίου. Ωστόσο το δικαστήριο του Αμβούργου δικαίωσε την οργάνωση και έκρινε παράνομη την απόφαση του υπουργείου, κρίνοντας ότι δεν απαιτούνται άλλα πιστοποιητικά από αυτά που ισχύουν για τα σκάφη αναψυχής, όπως είναι δηλωμένο το «Mare Liberum».

Εξάλλου, διαβάζοντας ακόμα και τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, δύσκολα εξάγει κάποιος το συμπέρασμα ότι οι πράξεις των συλληφθέντων δικαιολογούν την κατηγορία για κατασκοπεία. «Το γιατί είναι το μεγάλο ερώτημα, ενώ μένει να απαντηθεί και ποιους σκοπούς εξυπηρετούσαν οι τέσσερις συγκεκριμένες οργανώσεις. Ισως, λένε οι αναλυτές της Αστυνομίας, να προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να διατηρηθούν οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές προκειμένου να έχουν λόγο ύπαρξης και οι συγκεκριμένες οργανώσεις…», αναφέρει το Πρώτο Θέμα. Η απουσία σαφούς κινήτρου από την πλευρά των συλληφθέντων που σε ορισμένο τουλάχιστον βαθμό θα «έδενε» τις κατηγορίες, είναι κοινός τόπος.