Θα καθυστερήσει για αρκετούς μήνες ακόμη η εφαρμογή του Νόμου που ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία η Βουλή για την κατάργηση της υποχρεωτικής προσφυγής στο Μουφτή και τον Ισλαμικό Νόμο για τους μουσουλμάνους της Θράκης.

Ads

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που είναι απαραίτητο για την έναρξη ισχύος του νόμου, και περιέχει τους δικονομικούς κανόνες για τις υποθέσεις που όλοι οι διάδικοι θα επιλέξουν να προσφύγουν στη δικαιοδοσία ενός Μουφτή έχει τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, με αρκετή καθυστέρηση.

Γιώργος Καλαντζής: Θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμη

Όμως αν και η ψήφισή του χαιρετίστηκε από τους πολιτικούς χώρους και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων η εφαρμογή του θα καθυστερήσει αρκετά ακόμη σύμφωνα με το Γ.Γ. Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζή, ο οποίος φαίνεται να αμισβητεί ευθέως τους κυβερνητικούς βουλευτές και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

Ads

Σε δήλωσή του στην Καθημερινή αναφέρει: «το σχέδιο του Π.Δ. αφορά στα δικονομικά της σαρία και τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας εντός της μουφτείας για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων αρμοδιότητας του μουφτή, και δόθηκε στη δημοσιότητα επτά μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει ρητώς ότι για να τεθεί σε ισχύ απαιτείται πρώτα η έκδοση του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος για την οποία θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμα. ‘Ομως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η έκδοση του Π.Δ. μαζί με την πρόσφατη ρύθμιση για την καθιέρωση του ίδιου ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των μουφτήδων με τους δικαστές, σημαίνει ότι οι απόψεις που εξέφρασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης πρόσφατα, περί εκλογής μουφτή απομακρύνονται και γίνονται αδύνατες. Φαίνεται ότι και σ’ αυτό το θέμα, έχουμε διπλή γλώσσα. ‘Αλλη για τη μειονότητα και άλλη για την πλειονότητα, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές»

Κώστας Γούναρης: Κάτι δεν πάει καλά

Την ανησυχία τους για τις νέες εξελίξεις και την απογοήτευσή του δηλώσει ο γνωστός νομικός Κώστας Γούναρης, μέλος της επιτροπής για τον καθορισμό των δικονομικών κανόνων στους Μουφτήδες: Με ανάρτησή του αναφέρει:

«κάτι δε πάει καλά… 8 περίπου μήνες πέρασαν από την ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή και μετά πολλών επαίνων εκτός Βουλής του Νόμου για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της Σαρίας στη Θράκη και ακόμα δεν έχει αρχίσει η εφαρμογή του. Κατά δήλωση δε του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων στην Καθημερινή στις 29-8-2018 “…θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμα”. Άγνωστοι και ακατανόητοι οι λόγοι. Ποιοι και γιατί εξακολουθούν και μετά την ψήφιση του νόμου να εμποδίζουν την πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών μουσουλμάνων στο θρήσκευμα στα Ελληνικά Δικαστήρια και να εκθέτουν τον Πρωθυπουργό που πριν 10 ολόκληρους μήνες (στις 15-11-2017) έκανε τη σχετική ανακοίνωση από την Κομοτηνή με τον πλέον επίσημο τρόπο.Εκτός αν …»

Τι περιλαμβάνει το ΠΔ

Το Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνει τον καθορισμό των αναγκαίων δικονομικών κανόνων για τη συζήτηση των υποθέσεων δικαιοδοσίας του μουφτή και την έκδοση των αποφάσεών του όπως προέκυψε από την αρμόδια επιτροπή που είχε συστηθεί και τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης, σύστασης και διαδικασίας πλήρωσης θέσεων προσωπικού και λειτουργίας στις Μουφτείες , όπως προέβλεπε ο αρχικός νόμος. Σύμφωνα με νομικούς μάλιστα, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έγινε σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, συμπληρώνει με άρτιο τρόπο το αρχικό νομοθέτημα.