Ads

Πεπεισμένος για την επιτυχία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων σε εθελούσια βάση, χωρίς να χρειαστεί η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει εξαναγκασμό, δήλωσε την Τρίτη, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία του Eurogroup, o εκπρόσωπος των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, Τσαρλς Νταλάρα. Πρόσθεσε πάντως πως οι αναδρομικές ρήτρες που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών «είναι μια ιδέα που δεν είναι καθόλου δελεαστική». Εξαίρεση χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, επισημαίνοντας πως δεν θα υπάρξει άλλο PSI. Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τους βασικούς όρους για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα. 

«Ελπίζουμε ότι η πιθανότητα να μην ολοκληρωθεί αυτό με μια εθελοντική διαδικασία είναι πολύ μικρή», δήλωσε ο Νταλάρα, πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την αποδέσμευση του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.
 
Η συμφωνία προβλέπει την παραγραφή περίπου 107 από τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού κρατικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές.
 
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα πως θα παρουσιάσει «γρήγορα» ένα νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, με το οποίο θα θεσπίζονται στα ομόλογα οι ρήτρες συλλογικής δράσης. Οι ρήτρες αυτές υπάρχουν στα περισσότερα κρατικά ομόλογα και επιτρέπουν να επεκτείνεται μια πρόταση αποδεκτή τουλάχιστον από ένα προκαθορισμένο ποσοστό των πιστωτών, στο σύνολο των κατόχων ομολόγων.
 
Ο κ. Νταλάρα και ο έτερος εκπρόσωπος των πιστωτών, ο τραπεζίτης της BNP Paribas Ζαν Λεμιέρ, επανέλαβαν ότι έγκειται στην ελληνική κυβέρνηση να προσδιορίσει πώς λογαριάζει να επιτύχει το ζητούμενο ποσοστό συμμετοχής στην ανταλλαγή. «Οι ρήτρες συλλογικής δράσης είναι ένα θέμα για τους Έλληνες», εκτιμά ο Λεμιέρ.
 
Ωστόσο ο Τσάρλς Νταλάρα παραδέχθηκε πως «κατ’ αρχήν» η εισαγωγή αναδρομικά ρητρών συλλογικής δράσης «είναι μια ιδέα που δεν είναι καθόλου δελεαστική».
 
Χαιρετίζει τη στάση των κ.κ. Παπαδήμου και Βενιζέλου
 
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου χαιρέτησε την ιδιαίτερα θετική στάση που επέδειξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος καθώς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην εξεύρεση λύσης για το PSI, «χωρίς τη θαρραλέα ηγεσία των οποίων δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα με συμφωνία».
 
Ανέφερε ακόμη ότι στη διάρκεια της τελευταίας διετίας υπήρξε έλλειψη αποφασιστικότητας από ελληνικής πλευράς, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινωθεί μετά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο της Ντοβίλ, τον Μάιο του 2010. Επέκρινε, επίσης, την ακινησία των αρχών της ευρωζώνης, που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αμφιβολίες για τους ιδιώτες επενδυτές.
 
Ο Γάλλος τραπεζίτης τόνισε και αυτός ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε τεράστιες κοινωνικές αρνητικές επιπτώσεις και υποστήριξε ότι αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί σημείο εκκίνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, ο Ζαν Λεμιέρ αναγνώρισε ότι για τον ελληνικό λαό αρχίζει ένας δύσκολος και επώδυνος δρόμος προσαρμογής.

«Εξαίρεση η Ελλάδα – Δεν θα υπάρξει άλλο PSI»
 
Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας αποτελούν εξαίρεση και η διαδικασία συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους της δεν θα εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, δήλωσε, από την πλευρά του, την Τρίτη ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν.
 
«Η Ελλάδα είναι μια μεμονωμένη και μοναδική περίπτωση που δεν θα επαναληφθεί στην περίπτωση άλλων χωρών της ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Ρεν σε συνέντευξη Τύπου. «Εξάλλου, τόσο η Ιρλανδία, όσο και η Πορτογαλία είναι εντός στόχων στην εφαρμογή των προγραμμάτων τους», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
BdB: Μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών στο συμβιβασμό
 
Τα πιστωτικά ινστιτούτα προετοιμάζονταν εδώ και μήνες για την παραγραφή ενός μέρους του ελληνικού χρέους και «γι’ αυτό εκτιμώ ότι θα είναι πολλοί οι ιδιώτες πιστωτές που θα συμμετάσχουν στο συμβιβασμό» σε εθελοντική βάση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μίκαελ Κέμερ, ο διευθυντής της γερμανικής Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Τραπεζών (BdB).
 
«Μόνον αν όλοι σπρώξουν προς την ίδια κατεύθυνση θα μπορέσουν πραγματικά να βελτιωθούν οι προοπτικές για την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ads

Οι βασικοί όροι του PSI
 
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τους βασικούς όρους για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα. Όπως αναφέρει το υπουργείο, η συναλλαγή αναμένεται να περιλαμβάνει ομόλογα αξίας περίπου 206 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα. Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομολόγων με τους ιδιώτες να ανταλλάσουν τα υφιστάμενα για νέα ομόλογα που θα προσφέρουν κουπόνι 2% μέχρι το 2014, 3% μεταξύ 2015 και 2020 και 4,3% στη συνέχεια.

Η ανακοίνωση του υπουργείου, στα αγγλικά:

 

 
Οι κάτοχοι συγκεκριμένων ελληνικών ομολόγων θα κληθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους για νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα – τα οποία θα έχουν ονομαστική αξία ίση με το 31,5% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων – καθώς και τίτλους του EFSF διάρκειας 24 μηνών, ονομαστικής αξίας ίσης με το 15% των ομολόγων που ανταλλάχθηκαν.
 
Οι ομολογιούχοι θα λάβουν επίσης τίτλους συνδεδεμένους με το ΑΕΠ της Ελλάδας, που θα έχουν αξία ίση με την ονομαστική των νέων ομολόγων. Οι τίτλοι αυτοί θα αποδίδουν ετήσιες καταβολές, αρχής γενομένης από το 2015, ίσες με το 1% της ονομαστικής τους αξίας, στην περίπτωση που το ονομαστικό ΑΕΠ υπερβεί ένα προκαθορισμένο όριο και η χώρα εμφανίζει θετική ανάπτυξη σε πραγματικούς όρους υψηλότερη σε σχέση με στόχους που έχουν τεθεί.
 
Οι πλήρεις όροι της συναλλαγής θα καθοριστούν σε σχετικό υπόμνημα πρόσκλησης που αναμένεται να είναι διαθέσιμο μέσα στην επόμενη εβδομάδα.