Η “Καθημερινή της Κυριακής” κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο στο οποίο υπογραμμιζόταν η ακηδία της κυβέρνησης απέναντι στους υγειονομικούς που δεν έλαβαν καμία οικονομική ενίσχυση, παρά τα ωραία λόγια που ακούν και τα οποία “δεν τρώγονται”, όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε. 

Ads

Το άρθρο αυτό προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο Μέγαρο Μαξίμου και εκφράστηκαν απορίες για τις προθέσεις του διευθυντή της εφημερίδας Αλέξη Παπαχελά. 

Οι απορίες πολλαπλασιάστηκαν όταν στο φύλλο της Τρίτης δημοσιεύτηκε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ κατά το οποίο “η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τις 12.300 θανάτων μέχρι την 1η Απριλίου, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (Institute for Health Metrics and Evaluation) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους τέσσερις μήνες”.

Το ίδιο ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι αν τα μέτρα χαλαρώσουν η εκτόξευση των θανάτων στη χώρα  θα φτάσει στους 19.107 έως τον Απρίλιο. 

Ads

Επιστήμονες στην Ελλάδα, που μίλησαν στην «Κ», ανέφεραν ότι η χαλάρωση των μέτρων είναι ευνόητο πως θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, ενώ είναι πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας μετά τις γιορτές, καθώς, με βάση το ινστιτούτο, αναμένονται 80-90 θάνατοι ημερησίως για τις επόμενες 90 ημέρες.

Αυτό το ρεπορτάζ συζητήθηκε εντονότατα σε υπουργικά γραφεία με κοινή την εκτίμηση ότι δεν θα είναι εύκολο να συντηρηθεί το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί η κυβέρνηση να διαμορφώσει με φόντο τους εμβολιασμούς. 

Το βέβαιο είναι ότι από το Φάληρο, όπου στεγάζονται η “Καθημερινή” και ο ΣΚΑΪ, παρόλο που πρόκειται για φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, έρχονται εκπλήξεις στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Δεν περίμεναν, για παράδειγμα, ότι ο Αρης Πορτοσάλτε, που έκανε μια από τις πιο γερές προεκλογικές καμπάνιες υπέρ του Κυρ. Μητσοτάκη μέσω της πρωινής εκπομπής του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, θα πρότεινε μείωση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, προκειμένου να δοθεί δώρο Χριστουγέννων στους υγειονομικούς. 

Λόγω της απροκάλυπτης στήριξής του στην ΝΔ, η  ΑΔΕΔΥ τον χαρακτήρισε “λαγό” της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “λειτουργώντας στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει, όντως, μειώσει τους μισθούς στον Ιδιωτικό Τομέα και για να κλείσει το «χάσμα» πρότεινε, ο κ. Πορτοσάλτε, όχι την αύξηση των μισθών στον Ιδιωτικό Τομέα, αλλά την περικοπή των μισθών στον Δημόσιο Τομέα!!!”

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. “πληροφορεί τον κ. Πορτοσάλτε και όσους έχουν αντίστοιχες προτάσεις ότι ο Δημόσιος Τομέας τον οποίο απαξίωνε/αν όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι αυτός που κράτησε και κρατά τη χώρα όρθια στην περίοδο της πρωτόγνωρης πανδημίας”. 

Kαι κατέληξαν:
“Τον καλούμε, επίσης, στο πλαίσιο της αξίας που έχουν οι συμβολικές κινήσεις για την κοινωνία μας, να περικόψει αυτοβούλως τις δικές του, υψηλότατες να υποθέσουμε, αποδοχές υπέρ του ΕΣΥ και των υγειονομικών”.

Και πριν κοπάσει ο θόρυβος από την πρόταση του Αρη Πορτοσάλτε, σηκώθηκε η διαδικτυακή θύελλα Ευγενίδη. Ο νεότερος δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ με αφορμή ένα σχόλιό του επικριτικό για όσους ειρωνεύτηκαν το φανελάκι του Σωτήρη Τσιόδρα βρέθηκε στη δύσκολη θέση να ανασύρονται παλαιότερες αναρτήσεις του στις οποίες έλεγε πράγματα που θα ήθελε να ξεχαστούν. Μεταξύ άλλων καλούσε τον Α. Σαμαρά να μετονομάσει τη ΝΔ σε “νέα Χωματερή” αν πάρει τον Αδωνι Γεωργιάδη από τον ΛΑΟΣ. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, όμως, δεν του το κράτησε. Αντίθετα, βγήκε δημόσια να τον υπερασπιστεί. Ισως γιατί και ο ίδιος έχει πει πολλά στο παρελθόν που μετά προσπάθησε να διαγράψει από το ιστορικό του. 

«Η απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα του Γιώργου Ευγενίδη που συντελείται τις τελευταίες ώρες θα πέσει στο κενό. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω. Καθένας από εμάς κρίνεται σε πραγματικό χρόνο για όσα λέει και κάνει καθημερινά. Αυτό προόδευσε και ενόχλησε. Είμαι μαζί του!»