Η Πολιτεία όφειλε να είχε αξιοποιήσει άμεσα την έκθεση που συνέταξε μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, και παρέδωσε στις 7 Φεβρουαρίου του 2019 σε όλους τους αρμόδιους και τα πολιτικά κόμματα ο διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών, καθηγητής Γκολντάμερ,  επισημαίνει σε δηλώσεις του ο καθηγητής ατμοσφαιρικής ρύπανσης του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Ξάνθης, Σπύρος Ραψομανίκης.

Ads

Ο γνωστός καθηγητής σημειώνει ότι, έστω και τώρα η Πολιτεία, δυο χρόνια μετά, οφείλει να ακολουθήσει τις κατευθύνσεις που δίνει ο πλέον ειδικός για τις δασικές πυρκαγιές, και  εστιάζει σε ένα μόνο σημείο της έκθεσης: «Υπάρχουν τουλάχιστον έξι συναρμόδια υπουργεία και  πάνω από 16 υπηρεσίες στην Ελλάδα. Είναι αδύνατον να συντονιστούν με επιτυχία. Απαιτείται η δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου για τις δασικές πυρκαγιές».

Ο καθηγητής Γκολντάμερ, ο οποίος έχει συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα  με τον Έλληνα καθηγητή, προέβη σε μια εμπεριστατωμένη μελέτη των αιτιών του προβλήματος με τις δασικές πυρκαγιές και υπέβαλλε συγκεκριμένες προτάσεις. Δυο χρόνια τώρα η έκθεση του παραμένει αναξιοποίητη, αναφέρει ο Σ. Ραψομανίκης, σε δηλώσεις του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης.

«Είναι απαραίτητο άμεσα να περάσουμε από τη θεωρητική προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής, σε ενέργειες, που θα μειώσουν τις επιπτώσεις και θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δεδομένων που βιώνουμε», επισημαίνει και προσδιορίζει κάποιες από αυτές: «Πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα με διαφορετικά, πια, χαρακτηριστικά. Τώρα πλέον, λόγω της ξηρασίας, πρέπει το νερό να αποταμιεύεται σε ταμιευτήρες και όχι να οδηγείται προς τη θάλασσα. Επίσης είναι αναγκαίο να σταματήσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων και να χρησιμοποιούμε Α.Π.Ε.».

Ads

«Δεν βιώνουμε μια κλιματική κρίση, αλλά την κλιματική αλλαγή», υπογραμμίζει και εξηγεί: «Εχει αλλάξει ο υδρολογικός κύκλος. Παλαιότερα έβρεχε από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Φεβρουάριο –Μάρτιο. Όχι πια. Τώρα μειώνονται οι βροχές κατά τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες και μέσα σε δύο μήνες μπορεί να πέσει το νερό έξι μηνών. Έχουν αποσταθεροποιηθεί τα μεγάλα κλιματικά φαινόμενα και θα παραμείνουν, παγκοσμίως φυσικά, για τα επόμενα 1.000 χρόνια. Εδώ που φτάσαμε δεν μπορούμε να πάμε προς τα πίσω. Το μόνο που πλέον μπορεί να γίνει είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο μέλλον. Κατέρρευσε το φαινόμενο el ninia στην ανατολική θάλασσα της Ιαπωνίας, το οποίο κρατούσε ισορροπία. Αποτέλεσμα οι υψηλές θερμοκρασίες στον Καναδά, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και εδώ με τους παρατεταμένους καύσωνες. Τώρα αντί να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα κάθε 1.000 ή 500 ή 100 χρόνια π.χ. , θα τα βιώνουμε κάθε 5 ή 10 χρόνια».

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Ραψομανίκης, η σύγχρονη γεωλογική εποχή έχει χαρακτηρισθεί «Ανθρωπόκαινος», όρος που έχει γίνει αποδεκτός και από τους γεωλόγους: «Aπό το 1950-55 ο άνθρωπος μόνο, επηρεάζει το τι συμβαίνει γύρω του», εξηγεί.

Αν και σημειώνει ότι είναι επιλογή του να βρίσκεται σε ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο,- «λατρεύω αυτόν τον τόπο» επισημαίνει- εντούτοις δεν κρύβει την απογοήτευση του για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και ουσιαστικά φρενάρει την επιστημονική έρευνα το «αθηνοκεντρικό» κράτος: «Το 2013-14 στην πρώην Φωνή της Αμερικής είχαμε στήσει τον πρώτο –και μοναδικό στη χώρα-  σταθμό παρατήρησης της κλιματικής αλλαγής. Μιλώ για εργαστήριο το οποίο προέβαινε σε μετρήσεις. Δυστυχώς και αυτή μας η πρωτοπορία σταμάτησε αφού χρηματοδοτήθηκαν και πάλι δράσεις στην Αθήνα», τονίζει με οργή αλλά και πικρία.

Ο καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης από το 1990 εργάζεται πάνω στην κλιματική αλλαγή. Τότε ήταν που γνωρίστηκε με τον καθηγητή Γκολντάμερ, ενώ το 1993, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ξεκίνησε τις μετρήσεις αερίων του θερμοκηπίου πάνω από το Αιγαίο.