Σε απολύτως οριακή κατάσταση βρίσκεται επιδημιολογικά η χώρα μας σύμφωνα τον επιδημιολόγο και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων, Τάκη Παναγιωτόπουλο.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το πρωί της Πέμπτης, τόνισε ότι βρισκόμαστε στον προθάλαμο της χειμερινής περιόδου κάνει τα πράγματα οξύτερα.

Ads

Σύμφωνα με τον Τ. Παναγιωτόπουλο η μονοσήμαντη επιμονή στην ατομική ευθύνη δεν αποδίδει ούτε είναι σωστή αρχή Δημόσιας Υγείας, αλλά σε αυτή τη φάση είναι δραματικά αναγκαίο η Πολιτεία να στηρίξει τους πολίτες, καθώς υπάρχει και η πανδημική κόπωση που εντοπίζει και ο ΠΟΥ.

Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται πιο εύκολη πρόσβαση των πολιτών στη διενέργεια τεστ για κορωνοϊό και ιδιαίτερα για τους μαθητές που πάνε στο σχολείο.
Εξήγησε ότι η κατεύθυνση είναι τα παιδιά ακόμη και με λίγα σχετικά συμπτώματα, όπως έναν πυρετό πάνω από 37,5 να πηγαίνουν στο γιατρό και αν ο γιατρός κρίνει να κάνουν το τεστ.

«Αυτό σημαίνει ότι το τεστ πρέπει να είναι διαθέσιμο στον τόπο κατοικίας τους. Να μην πρέπει να συνωστίζονται στα νοσοκομεία για να κάνουν το τεστ».

Ads

Ο Τ. Παναγιωτόπουλος, εξήγησε ότι ήδη τα νοσοκομεία Παίδων έχουν κατακλυστεί από απλά περιστατικά και καθώς έρχονται και οι απλές ιώσεις του αναπνευστικού χρειάζεται τα τεστ να καλύπτονται από τα ταμεία, δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ και να μπορούν να γίνονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Πρόσθεσε ότι είναι δραματική η ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο καθώς δεν μπορεί ο γονέας να πληρώνει τεστ για το πρώτο και το δεύτερο επεισόδιο λοίμωξης για το παιδί του και μετά για το δεύτερο ή για το τρίτο παιδί του.