Ρίσκο χαρακτήρισε το άνοιγμα του τουρισμού ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Ενημερώνοντας την επιτροπή έρευνας και τεχνολογίας της Βουλής ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε: «Θα μπούνε χιλιάδες κρούσματα στην Ελλάδα, άλλα όταν εννοώ κρούσματα, εννοώ κρούσματα με την έννοια ότι είναι φορείς του ιού. Πιστεύω ότι είναι διαχειρίσιμο, αλλά διαχειρίσιμο μόνο με τη λογική, ότι και οι επιχειρήσεις και τα άτομα, θα έχουν συγκεκριμένη ευθύνη.
» Είναι πραγματικά ένα ρίσκο και το έχω πει και σε συνεντεύξεις μου, νομίζω ότι κανένας δεν το αγνοεί αυτό, είναι δεδομένο. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μαζικά τεστ εύκολα. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να το προσπαθήσουμε, γιατί υπάρχουν μέθοδοι που μπορούμε να κάνουμε «πούλινγκ» των δειγμάτων ή να κάνουμε σ’ ένα μέλος της οικογένειας, σκεπτόμενοι με την πιθανότητα ότι αυτό το μέλος πρέπει να κάνει, γιατί αν όλοι είναι θετικοί, θα είναι και αυτό».
«Πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των τεστ»
«Υπάρχουν οι τεχνικές οι οποίες έχουν logistics, που είναι πολύ – λίγο πολύπλοκα. Δεν μπορώ να ξέρω αν η Πολιτική Προστασία ή ο ΕΟΔΥ έχει τις υποδομές να καλύψει logistics. Ξέρω ότι αν είχαμε απομονώσει μόνο το εργαστηριακό κομμάτι, ίσως να μπορούσαμε να ελέγξουμε περίπου 50 με 100 χιλιάδες ανθρώπους την ημέρα. Αλλά αυτό, ξέρετε, είναι μόνο το εργαστηριακό κομμάτι και για το κομμάτι της δειγματοληψίας είναι ένα πρόβλημα, όταν θα μπαίνουν 80.000 με 100.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, είναι η στιγμή που πρέπει να γίνει η δειγματοληψία, θα πρέπει να είναι πολλές νοσοκόμες και νοσοκόμοι κ.λπ.
» Είναι πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία είναι δύσκολο να τα ελέγξει κάποιος. Επομένως, θα πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των τεστ, όσο περισσότερο γίνεται, ίσως πιο στοχευμένα από χώρες που έχουν χειρότερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, αν ανοίξουμε κάποια στιγμή, όπως ακούω, για την Ιταλία, θα κάνουμε πιο πολλά δειγματοληπτικά τεστ στους εισερχόμενους από την Ιταλία, απ’ ότι κάνουμε αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα από την Ελβετία, τη Γερμανία, την Αυστρία και αυτό ίσως να μας δώσει τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε, στην είσοδο».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >