Τη μέθοδο υπολογισμού των θανάτων από τον κοροναϊό, την οποία ακολουθεί ο Σωτήρης Τσιόδρας, αμφισβήτησε ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, κάνοντας λόγο για μέθοδο που αποτελεί «επινόηση» του κ.Τσιόδρα και η οποία δίνει «ψευδή εικόνα θνητότητας» του ιού.

Ads

Σε συνέντευξή του στον FOCUS FM 103.6, ο κ.Κούβελας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Ο κ.Τσιόδρας, όπως κάθε επιστήμονας, θα έπρεπε να ακολουθήσει την κανονική επιστημονική μέθοδο και να μην ακολουθεί μία επινόηση. Δε θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Γιατί υπήρξαν πολλοί άνθρωποι, που πέθαναν και χαρακτηρίστηκαν από COVID. Oυσιαστικά μας δίνει μία ψευδή εικόνα της θνητότητας, κάτι, που πολλοί προσπάθησαν να το κάνουν από την αρχή για να δικαιολογήσουν τα σκληρά μέτρα».

«Ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει και τους θανάτους από την κοινή εποχική γρίπη και θα δείτε, ότι είναι πάνω από 100 επίσης, δηλαδή σε τάξη μεγέθους, δεν διαφέρει το ένα από το άλλο. Άρα πώς δικαιολογεί κάποιος αυτά τα σκληρά μέτρα με την αναγκαία οικονομική επίπτωση;», σημείωσε ο κ.Κούβελας και πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν είναι κατά των σκληρών μέτρων, αλλά όπως είπε, «όπου χρειάζεται, θα έπαιρνα σκληρά μέτρα, αλλά όχι για τόσο μεγάλο διάστημα».

Αναφερόμενος στην αμφισβήτηση, που δέχθηκε ο καθηγητής ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής ιατρικής, επιδημιολογίας και στατιστικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης, τόνισε πως «είναι ένας από τους σημαντικότερους επιδημιολόγους στον κόσμο, είναι ένας από τους Αϊνστάιν της επιδημιολογίας, που η γνώμη του θα έπρεπε να είναι σεβαστή αξιωματικά». Πρόσθεσε μάλιστα πως «ο κ.Ιωαννίδης είχε γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έτσι του είχαν συμπεριφερθεί από πάντα, γιατί έχει κάποιες θέσεις οι οποίες φαίνονται ακραίες αλλά δεν είναι».

Ads

Διαβάστε επίσης:

Η απάντηση Τσιόδρα

Απαντώντας στην κριτική, αλλά και στα σχόλια που προκάλεσαν οι προηγούμενες δηλώσεις του σχετικά με την καταγραφή των θανάτων, ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, δήλωσε πως οι θάνατοι καταγράφονται με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. «Δεν κρύβουμε, δεν υποκαταγράφουμε τους θανάτους», είπε, υποστηρίζοντας σχετικά με την καταγραφή πως «δεν πρόκειται για μια επινόηση δικιά μου, αν είναι δυνατόν. Οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα ακολουθούν κοινή γραμμή. Δεν υπήρξε σε εμάς υποεκτίμηση του φαινομένου». «Δεν εξυπηρετούμε καμία σκοπιμότητα. Το ποσοστό των θανόντων είχαν σχεδόν όλοι την τυπική εικόνα σοβαρής πνευμονίας» που συνάδει με την τυπική έκφραση των σοβαρών περιστατικών της νόσου με κορονοϊό, κατέληξε.

Ερωτηθείς για το αν μπορούμε να υπολογίσουμε τη διείσδυση του ιού στο σύνολο του πληθυσμού είπε χαρακτηριστικά ότι διεθνώς «δεν ξέρουμε σε τι ποσοστό έχει διεισδύσει στην κοινότητα. Όλοι μιλούν για ένα ποσοστό γύρω στο 10%. Υπάρχει τεράστια επιστημονική αβεβαιότητα και είναι ένας ιός επικίνδυνος που δεν δείχνει να μειώνεται η επιθετικότητά του. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το 1/3 της παγκόσμιας κοινότητας καλώς επέβαλε το lock down. Συγκεκριμένα είπε «και καλά έκανε» και πρόσθεσε: «η υπερβολική επαγρύπνηση και προσοχή τους προηγούμενους τρεις μήνες θα συνεχιστεί έτσι έως ότου δούμε που πάει αυτό το πρώτο κύμα» το οποίο όπως είπε ελπίζουμε σιγά σιγά να σβήσει.