Ξεχωριστές προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» κατέθεσαν μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και 14 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών αλλά και η Χρυσή Αυγή. Η ερώτηση για το δημοψήφισμα είναι η ίδια και στις προτάσεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητων βουλευτών. Ο αριθμός των προτάσεων για δημοψήφισμα ανέρχεται πλέον σε έξι, καθώς εκκρεμεί η κατάθεση και των προτάσεων του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ, της οποίας η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί την Πέμπτη.

Ads

Με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε απόψε την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας» που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με το ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο. Την πρόταση συνυπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, απαρτιζόμενη από 71 βουλευτές.

Νωρίτερα, τη δική τους πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» έδωσαν στη δημοσιότητα 14 βουλευτές που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών. Την πρόταση αυτή έχει συνυπογράψει η ανεξάρτητη βουλευτής Τσαμπίκα(Μίκα) Ιατρίδη, αν και δεν έχει ενταχθεί στη συγκεκριμένη ΚΟ. Ο Νίκος Νικολόπουλος, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, έχει συνυπογράψει την πρόταση των ΑΝΕΛ. 

Οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές και η Τσαμπίκα Ιατρίδη προτείνουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με βάση το άρθρο 44, παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα «Αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο». .Την πρόταση υπογράφουν: Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Σταυρογιάννης, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Κασαπίδης, Γιώργος Νταυρής, Θεόδωρος Παραστατίδης, Πέτρος Τατσόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη. 

Ads

Είχε προηγηθεί η κατάθεση πρότασης από τους ΑΝΕΛ, την οποία υπογράφουν η  κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και ο Νίκος Νικολόπουλος (σύνολο υπογραφών 14). Στο κείμενο της πρότασης ο κείμενο της πρότασης αναφέρεται ότι «οι υπογράφοντες βουλευτές προτείνουμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας” που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω νομοσχέδιο». Πάντως αρχικά το κόμμα του Πάνου Καμμένου είχε αποφασίσει να συμπράξει στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν σχετικές προτάσεις και το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ.

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» κατατίθετεται, κατά πληροφορίες, την Πέμπτη. Το κείμενο που θα υπογράφεται από την πλειονότητα των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος θα έχει το δικό της σκεπτικό, αλλά θα καταλήγει στην ίδια πρόταση. Δηλαδή δημοψήφισμα με βάση το άρθρο 44, παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας» που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Σημειώνεται ότι στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τη «μικρή ΔΕΗ» η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ανακοίνωσε ότι το κόμμα της θα καταθέσει τη δική του πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος κρίνοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θέτει ένα νόθο ερώτημα προς τον ελληνικό λαό.

Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι καμία πρόταση  δεν θα συγκεντρώσει από μόνη της τις υπογραφές 120 βουλευτών που απαιτούνται για να προκληθεί ψηφοφορία για δημοψήφισμα, τα φώτα πέφτουν στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής το οποίο θα κληθεί να απαντήσει εάν οι προτάσεις είναι ομοειδείς και λειτουργήσουν αθροιστικά.

Την ίδια ώρα οι προτάσεις  για την σύγκληση της Ολομέλειας επιμένουν να έρχονται και από το κυβερνητικό στρατόπεδο πληθαίνοντας έτσι τους “120” εφιάλτες για το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που άνοιξε το θέμα από πλευράς ΝΔ, σε νέα του παρέμβαση την Τρίτη υποστήριξε πως δεν πρέπει το θέμα να σέρνεται μέχρι τον Οκτώβριο και να μένουν εκκρεμότητες  με τη ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ανοίξει η Βουλή και να συνεδριάσει η Ολομέλεια εάν συγκεντρωθούν αθροιστικά οι απαιτούμενες 120 υπογραφές βουλευτών. Το Μαξίμου από την πλευρά του έχει ενοχληθεί από το «αντάρτικο» Μεϊμαράκη ενώ διαμηνύει ότι οι προτάσεις εφόσον είναι διαφορετικές δεν αθροίζονται και ότι η Βουλή θα ανοίξει κανονικά τον Οκτώβριο. 

Επίσης, σε δηλώσεις του την Τρίτη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, είχε προτείνει επίσης το άνοιγμα της Βουλής και τη σύγκληση της Ολομέλειας. Την άποψη Μεϊμαράκη ενστερνίστηκε σήμερα μιλώντας στην Βουλή και ο επίσης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, λέγοντας ότι «ας έρθει και η πρόταση με το δημοψήφισμα να τελειώνουμε και με αυτό για να μην μας ταλαιπωρούν και όλο το καλοκαίρι».