Συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών και της κυβέρνησης για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ αλλά και τις δηλώσεις του υφυπουργού, Β. Κοντοζαμάνη, που επέρριψε ευθύνες στους γιατρούς και έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Ads

Τη Δευτέρα εμφανίστηκε στο Δελτίο Ειδήσεων του OPEN ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και υποψήφιος πρύτανης του ιδρύματος στις προηγούμενες εκλογές, Βασίλης Τσαουσίδης, ο οποίος είχε εντοπίσει, καταγράφοντας τα δεδομένα και με σχεδιαγράμματα που δημοσιεύτηκαν στο tvxs.gr, ότι το 80% των ασθενών που χάνει τη ζωή του από COVID-19, δεν μπαίνει ποτέ σε ΜΕΘ. 

Όπως διευκρίνισε, με βάση τα στοιχεία, το 50% περίπου των ασθενών στις ΜΕΘ καταλήγουν. «Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότεροι από 800 αυτοί οι οποίοι κατέληξαν από τις ΜΕΘ και ένα ποσοστό περίπου 84% κατέληξε εκτός ΜΕΘ».

Παράλληλα, ο κ. Τσαουσίδης σημειώνει σε ανάρτησή του ότι ο στόχος του είναι «να απαντηθεί το ερώτημα αν υπήρξε αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών – και ποιες οι συνέπειες αυτής της ενδεχόμενης αδυναμίας» και αυτό που ζητά από τον ΕΟΔΥ είναι να δώσει τα επίμαχα στοιχεία ανά μήνα στη δημοσιότητα. Τέλος, σχολιάζει για τη διαμάχη γιατρών και κυβέρνησης, ότι όπως «προκύπτει, από τα συγκριτικά στοιχεία Μαΐου-Αυγούστου η αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών οφείλεται στην έλλειψη υποδομών».

Ads

Το σύστημα κατέρρευσε λόγω ανεπάρκειας υποδομών

Ειδικότερα για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας, ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Ξάνθης σημειώνει ότι «από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει σαφώς ότι το σύστημα υγείας ανταποκρίθηκε επαρκώς όσο δεν ήταν υπό υψηλή πίεση. Στη συνέχεια, όταν αυξήθηκε η πίεση, η αναλογία εξυπηρέτησης σε ΜΕΘ προς θανάτους εκτός ΜΕΘ ανατράπηκε – και όταν η πίεση αυξήθηκε εκθετικά, ο αριθμός όσων έμειναν εκτός ΜΕΘ αυξήθηκε επίσης εκθετικά – ενώ υστέρησε δραματικά η εξυπηρέτηση στις ΜΕΘ, ενδεχομένως και προ ΜΕΘ.  Αυτό σημαίνει απλά ότι το σύστημα κατέρρευσε λόγω ανεπάρκειας υποδομών. Με λίγα λόγια, αποδείχτηκε από τα στατιστικά Μαΐου-Αυγούστου ότι το προσωπικό έκανε σωστά και ευσυνείδητα τη δουλειά του όσο είχε στη διάθεσή του τα απαραίτητα εργαλεία. Ένας στρατιώτης στον πόλεμο με 10 σφαίρες μπορεί να σκοτώσει 10 εχθρούς. Όταν οι εχθροί γίνουν 100 και οι σφαίρες του παραμείνουν 10, πάλι 10 εχθρούς μπορεί να σκοτώσει – και αυτό δεν τον κάνει λιγότερο γενναίο. Η αθλιότητα εν προκειμένω είναι να δώσεις στον στρατιώτη 10 σφαίρες απέναντι σε 100 εχθρούς».