Με εντάσεις συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, η δίκη για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου, στα Εξάρχεια, από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη με την κατάθεση του φίλου του Αλέξανδρου, που βρισκόταν δίπλα του τη στιγμή της δολοφονίας.

Ads

Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίστηκε σήμερα με την εξέταση του ιατροδικαστή κ. Λευκίδη που διενήργησε τη νεκροψία στο σώμα του Αλέξανδρου. Η μητέρα του άτυχου μαθητή, κα Τζίνα Τσαλικιάν, δεν παραβρέθηκε στη δίκη εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι την Τετάρτη το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της για την κλήτευση περαιτέρω βασικών μαρτύρων. Παρόντες στη δίκη ήταν ο πατέρας του δολοφονηθέντα 15χρονου, Ευάγγελος Γρηγορόπουλος και η αδελφή του Αρετή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης ο κ. Λευκίδης, είπε πως αν το θύμα βρισκόταν στο σημείο που υποδεικνύουν οι αυτόπτες μάρτυρες και σε όρθια στάση, η βολίδα θα μπορούσε να έχει προσκρούσει αλλού και όχι στην τσιμεντένια μπάλα του πεζόδρομου, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι σε σημείο ψηλά, γιατί θα είχε αλλοιωθεί η κεφαλή της. Ο ιατροδικαστής ανέφερε, επίσης, ότι από έκθεση της Αστυνομίας προκύπτει ότι ίχνη ψευδαργύρου και χαλκού εντοπίστηκαν μόνο στην τρίτη μπάλα του πεζόδρομου.

Με την έναρξη της διαδικασίας σημειώθηκε ένταση, με αφορμή αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Χρήστος Μυλωνόπουλος για να κληθούν επιπλέον βασικοί μάρτυρες, αίτημα που το δικαστήριο είχε απορρίψει την Τετάρτη ως μη εγκαίρως γνωστοποιηθέντων.

Ads

Ο κ. Μυλωνόπουλος, επικαλέστηκε αρεοπαγιτική απόφαση σύμφωνα με την οποία, η γνωστοποίηση του καταλόγου μαρτύρων γίνεται άπαξ και ισχύει σε περιπτώσεις αναβολής, όπως εν προκειμένω. Όπως σημείωσε μάλιστα, η Πολιτική Αγωγή υπέβαλε χθες και σχετική αναφορά στον Άρειο Πάγο για το θέμα.

Ο συνήγορος του ειδικού φρουρού από την άλλη πλευρά, Αλέξης Κούγιας επέκρινε τους δικηγόρους της οικογένειας του Αλέξανδρου, που γνωστοποίησαν στον Τύπο τα περί Αρείου Πάγου και υποστήριξε πως από την πρώτη στιγμή, «γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα σε βάρος του κατηγορούμενου Επαμεινώνδα Κορκονέα».

«Είμαστε βέβαιοι πως θα κριθούμε δίκαια, αλλά δεν ανέχομαι να είμαστε εμείς εδώ και η Πολιτική Αγωγή να έχει δυνατότητα να κάνει επισκέψεις σε γραφεία και να τις γνωστοποιεί αμέσως στον Τύπο. Τι δίκη θα κάνουμε έτσι; Και εκατό μάρτυρες να φέρει εδώ η Πολιτική Αγωγή η αλήθεια είναι μία», είπε ο συνήγορος του Κορκονέα.

Επίσης, σχολιάζοντας την κατάθεση του ιατροδικαστή Χρήστου Λευκίδη, ο Αλέξης Κούγιας επεσήμανε πως προέκυψαν δύο σημαντικά σημεία: πρώτον, ότι αν η βολίδα δεν είχε εποστρακιστεί, θα κατέληγε τελικά στα πόδια του θύματος και επίσης, ότι το θύμα επλήγη δευτερογενώς μετά δηλαδή από εποστρακισμό της βολίδας.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για πολιτικά λάθη από την αρχή στο χειρισμό της υπόθεσης, εξαιτίας του φόβου εκδήλωσης επεισοδίων στην Αθήνα, ενώ σχολιάζοντας παλαιότερο δημοσίευμα στον Τύπο, που υπαινισσόταν «στημένη» υπέρ του κατηγορουμένου δίκη, είπε «τι να στήσει αυτός ο φουκαράς, που κρύβεται η οικογένειά του στη Μάνη».

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε την εξέταση των μαρτύρων της Πολιτικής Αγωγής, οι οποίοι θα είναι έντεκα – μεταξύ των οποίων αυτόπτες στο περιστατικό αλλά και δημοσιογράφοι.

Οι καταθέσεις της Τετάρτης

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο Κορκονέας δήλωσε πως: «Η κακιά η ώρα, η κακιά στιγμή τα έφερε έτσι». Από την άλλη μεριά, ο συνάδελφός του Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στη δολοφονία του άτυχου 15χρονου, απαντώντας επί της κατηγορίας, είπε μόνο πως «λυπάται για το γεγονός, δεν είχε συμμετοχή κι αυτό θα αποδειχθεί στη διαδικασία».

Ο ιατροδικαστής κ. Λευκίδης από τη μεριά του, κατέθεσε ότι «Η σφαίρα τρύπησε τον αριστερό ημιθώρακα, μετά τον αριστερό πνεύμονα, μετά τρύπησε το περικάρπιο, πέρασε στην καρδιά, την θωρακική αορτή και κατέληξε να σφηνωθεί στον δέκατο θωρακικό σπόνδυλο οπότε και προήλθε ακαριαίος ο θάνατος του άτυχου αγοριού».

Ο κ.Λευκίδης κατέθεσε ότι πρόκειται για εξοστρακισμό αφού το μπροστινό μέρος της σφαίρας είχε διαβρωθεί. «Αυτή η αλλοίωση που είχε η σφαίρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να γίνει από το κόκαλο του άτυχου παιδιού. Εξοστρακισμός υπήρξε όμως το όπλο ήταν στραμμένο προς το θύμα γιατί αν δεν ήταν τότε δεν θα υπήρχε τραυματισμός», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Λευκίδη, η θέση του χεριού του Κορκονέα την ώρα του πυροβολισμού ήταν ευθεία στο ύψος του στήθους σε απόσταση 1,5 μέτρου από το έδαφος ενώ στη σφαίρα βρέθηκε οξείδιο του πυριτίου, υλικό που σημαίνει ότι η σφαίρα χτύπησε σε άμμο ή οικοδομικό υλικό.

Ο συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, αντέδρασε στην κατάθεση του ιατροδικαστή Χρήστου Λευκίδη, αμφισβητώντας τα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής έρευνας και ζήτησε τη διακοπή της δίκης για σήμερα προκειμένου να προσκομισθεί το βλήμα που αφαίρεσε τη ζωή του Αλέξανδρου.