Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη «ισοπεδώνει» τα προγράμματα απεξάρτησης και το δικαίωμα στη θεραπεία. Αυτό υποστηρίζει μέσω του tvxs η Κατερίνα Μάτσα, πρόεδρος του σωματείου υποστήριξης του «18 Άνω», η οποία έχει προσφέρει πολλά στον τομέα της απεξάρτησης.

Ads

Αξιολογεί δε τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους: «Ο κίνδυνος είναι να λειτουργήσει όλο αυτό σε αποκλεισμό των στεγνών προγραμμάτων (σ.σ. δηλαδή χωρίς υποκατάστατα) καθώς το νομοσχέδιο καταργεί τη φιλοσοφία κάθε προγράμματος. Το βασικό είναι όμως, ότι προωθείται η ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης. Θα πάρει ο νέος φορέας υπό την εποπτεία του τα ιδιωτικά κέντρα και τις ΜΚΟ και  αυτό σημαίνει ότι η απεξάρτηση η δωρεάν απειλείται ενώ μέχρι τώρα εξασφαλιζόταν από το ΕΣΥ».

Με ποιον τρόπο καταστρέφει την φιλοσοφία κάθε προγράμματος το νέο νομοσχέδιο;

Το νομοσχέδιο καταργεί το  Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο οποίο ανήκε το «18 Άνω». Το μετατρέπει  σε υπηρεσίες που θα ανήκουν στην υγειονομική περιφέρεια. Θα υπάρχει  πλέον ένας οργανισμός που θα έχει πρόεδρο διορισμένο από την κυβέρνηση και έξι διευθύνσεις (πρόληψη , φυλακές, κοινωνική επανένταξη κλπ).  Το «18 Άνω» θα ανήκει με όλες τις δομές απεξάρτησης, όσες είναι στο δημόσιο  (Θεσσαλονίκη Κέρκυρα και άλλου). Εκεί  θα  ενταχθούν και τα ιδιωτικά κέντρα που θα τα νομιμοποιήσει, γιατί μέχρι σήμερα λειτουργούν παράνομα.

Ads

Κάθε πρόγραμμα όμως έχει τη φιλοσοφία του και μέχρι σήμερα ο καθένας επιλέγει το πρόγραμμα που του ταιριάζει. Με τον νέο φορέα δεν θα είναι πλέον αυτό δυνατό.

Πώς κινδυνεύουν τα στεγνά προγράμματα;

Προωθείται η γραμμή ότι θεραπεία απεξάρτησης είναι μείωση της βλάβης. Το «18 Άνω» θεωρεί ότι η επανένταξη είναι συνέχεια της απεξάρτησης, είναι υπόθεση της θεραπείας. Γι’αυτό στο  «18 Άνω» κρατά ένα χρόνο η επανένταξη. Τώρα, άλλα πρόσωπα θα αποφασίζουν γι’αυτά τα θέματα.  Πολλές δομές φοβόμαστε πως θα κλείσουν γιατί θα έχουν τη δυνατότητα οι διορισμένοι διευθυντές να κάνουν συντμήσεις και να προχωρούν σε κατάργηση τμημάτων.

Αυτό που έχει αναστατώσει και τους θεραπευόμενους στο τμήμα κοινωνικής επανένταξης,  είναι ότι αυτό που χαρακτήριζε το «18  Άνω» που ήταν ο ανθρωπιστικός χαρακτήρας,  η συνέχεια,  η θεραπευτική αντιμετώπιση από την αρχή έως το τέλος, χάνονται.

Διαβάστε: Κώστας Αρβανίτης / Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ισοπεδώνει τα προγράμματα απεξάρτησης και το δικαίωμα στη θεραπεία

Μέσα από το κλίμα ανθρωπιάς που η κοινωνική αλληλεγγύη παίζει ρόλο, δίνει το μήνυμα σε αυτά τα παιδιά ότι δεν είναι δεύτερης κατηγορίας. Ότι δεν είναι αρρώστια η εξάρτηση, αλλά εκείνοι οι αδύναμοι κρίκοι σε ένα κλίμα εξατομίκευσης και ρήξης κοινωνικών δεσμών. Αυτό θα χαθεί. Θα περάσει η πολιτική «μείωσης της βλάβης». Η αντίληψη ότι η εξάρτηση είναι χρόνια νόσος εγκεφάλου που χρειάζεται το φάρμακο της. Λένε ότι μέχρι να τελειώσουν οι διαδικασίες πρόεδρος θα είναι ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

Το τι ταιριάζει σε κάθε εξαρτημένο θα το κρίνει εκείνος. Υποστηρίζουμε τον θεραπευτικό πλουραλισμού. Το κράτος έχει δικαίωμα να το στηρίξει και να υπάρχουν στεγνά προγράμματα. Η θεραπευτική αντιμετώπιση στο «18 Άνω» που χρησιμοποιεί για θεραπεία την τέχνη για να βοηθήσει κάθε εξαρτημένο να κάνει αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί, που κάνει σχέσεις, και να μπει στο κοινωνικό σύνολο, αυτό δεν το διασφαλίζει το νέο νομοσχέδιο.

Τα παιδιά που απεξαρτήθηκαν στη δομή σας είπαν μεταξύ άλλων πως αισθάνονται τυχερά που πρόλαβαν. Διερωτώνται μάλιστα τι θα κάνουν από εδώ και στο εξής τα παιδιά που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για να απεξαρτηθούν. Τι προβλέπετε να γίνει σε σχέση με τη δυνατότητα όλων στην πρόσβαση στη θεραπεία;

Είναι σαφές ότι προωθείται η ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης. Θα πάρει υπό την εποπτεία του  ο νέος φορέας τα ιδιωτικά κέντρα και αυτό σημαίνει ότι η απεξάρτηση η δωρεάν απειλείται. Μέχρι τώρα εξασφαλιζόταν από το ΕΣΥ. Από εδώ και στο εξής δεν θα υπάρχει αυτή η σιγουριά.  Είναι ανάστατος όλος ο κόσμος.

Την Τετάρτη στις 12 θα κάνετε διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο. Ποιοι θα είναι εκεί;

Και παιδιά από την κοινωνική επανένταξη και εργαζόμενοι από όλες τις δομές, ακόμα και του ΟΚΑΝΑ. Γιατί κινδυνεύουν κι εκείνοι καθώς το νομοσχέδιο δίνει τεράστιες εξουσίες στις διευθύνσεις κάθε τομέα στον οποίο θα ανήκουν όλα τα προγράμματα. Ελπίζουμε και το tvxs που έχει στηρίξει το «18 Άνω» όλα τα χρόνια γιατί ο αγώνας που δίνουμε είναι καθοριστικός.