Μια αποκάλυψη που θυμίζει άλλες πολιτικές εποχές κάνει σήμερα η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», που καταγγέλλει παράνομες παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων πολιτικών κομμάτων. Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το θέμα διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ads

Σε σημερινό ρεπορτάζ της η εφημερίδα γράφει ότι με ειδική συσκευή που διαθέτει, από τις 6 έως τις 18 Ιανουαρίου έκανε μετρήσεις σε καθημερινή βάση και διαφορετικές ώρες της ημέρας στα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από τα γραφεία των κομμάτων, σε υπουργεία, σε πρεσβείες αλλά και κοντά στα σπίτια των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει ενδεχόμενο να έχουν τοποθετηθεί κοριοί. Όπως γράφει η εφημερίδα μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων έγιναν 17.371 μετρήσεις και καταγράφηκαν 193 «πολύ ύποπτα» συμβάντα. Επιπλέον, υπήρξαν 64 περιστατικά «υψηλής» διαβάθμισης, 78 «μέτριας» και 263 «χαμηλής».

Τα περισσότερα από αυτά τα ύποπτα συμβάντα, όπως χαρακτηρίστηκαν από το λογισμικό, εντοπίστηκαν σε μικρή απόσταση από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού και αμέσως μετά στην Πλατεία Κουμουνδούρου, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του ΣΥΡΙΖΑ και στην ευρύτερη περιοχή των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, προς την πλευρά των Εξαρχείων και της Σόλωνος.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα των Νέων  διαπίστωσε 8 πολύ ύποπτα περιστατικά κοντά στα γραφεία της ΝΔ, 5 γύρω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, πέντε πολύ ύποπτες καταγραφές σημειώθηκαν γύρω από τη Χαριλάου Τρικούπη , ενώ 2 πολύ ύποπτες δραστηριότητες ανιχνεύθηκαν σε μικρή απόσταση από τα γραφεία του Ποταμιού. Το ρεκόρ καταγραφών βέβαια σημειώθηκε γύρω από την αμερικανική πρεσβεία σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ads

Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε είναι ένα πανάκριβο και υπερσύγχρονο κινητό τηλέφωνο, το Cryptophone 500 της γερμανικής εταιρείας GSMK, το οποίο διαθέτει εφαρμογές προστασίας από τις υποκλοπές που μπορούν να εντοπίσουν ύποπτες παρεμβολές στο δίκτυο. Πρόκειται για την ίδια συσκευή που βοήθησε την εφημερίδα «Aftenposten» να ξεσκεπάσει τον προηγούμενο μήνα την ύπαρξη σταθμών παρακολούθησης κινητών στο Όσλο.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το θέμα διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με τον εισαγγελέα Γιώργος Καλούδη να αναλαμβάνει την υπόθεση. Όπως έγινε γνωστό θα διερευνηθούν τυχόν αδικήματα παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κατ’ εξακολούθηση, από υπαίτιο που ενεργεί κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και παραβίασης προσωπικών δεδομένων κατ’ εξακολούθηση, με σκοπό παράνομου περιουσιακού οφέλους και βλάβης τρίτου.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα και με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο στα όσα αναφέρει το δημοσίευμα των Νέων για τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων κοντά στα γραφεία πολιτικών κομμάτων.

«Το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Τα Νέα’, σύμφωνα με το οποίο παρακολουθούνται τα κινητά τηλέφωνα σε περιοχές όπου βρίσκονται γραφεία πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, γεννά εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να απαντήσει, με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, στα όσα αναφέρει το δημοσίευμα» σημειώνει η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της.