Κατεπείγοντα μέτρα άμεσου αποτελέσματος τόνωσης της αγοράς ζητάει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου από την κυβέρνηση και την τρόικα. Με την ευκαιρία της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, απέστειλε στα μέλη της επικαιροποιημένο υπόμνημα, το οποίο κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού καθώς και στα Υπουργεία Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ads

Στο σχετικό υπόμνημα επισημαίνονται 12 βασικά σημεία, τα οποία συγκλίνουν στην ανάδειξη της αποδιάρθρωσης της αγοράς και σε προτάσεις βελτίωσής της, αφού το 2011 προβλέπεται να είναι το έτος της πιο βαθιάς ύφεσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Εμπορικός Κόσμος πιστεύει ότι, για να διασωθεί η ελληνική εμπορική δραστηριότητα, απαιτείται άμεσα ο στρατηγικός σχεδιασμός μίας εθνικής πολιτικής για την ανάκαμψη του εμπορίου. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΕΣΕΕ καλεί την Κυβέρνηση και την Τρόικα να λάβουν υπ’ όψιν τους τη μέχρι σήμερα αναποτελεσματικότητα απόδοσης των μέτρων και να επαναδιαπραγματευθούν από κοινού αλλαγές και διορθώσεις.

Σημειώνει ότι η τρόικα μπορεί να έρχεται με απαιτήσεις για νέα μέτρα, όμως τα μέχρι σήμερα μέτρα, όπως τελικά αποδεικνύεται στην πράξη, δεν επιδρούν θετικά στην ελληνική οικονομία ούτε η ελληνική οικονομία αντιδρά θετικά στο πρόγραμμα σύγκλισης ενώ η κυβέρνηση «όπως δήλωσε χθες βράδυ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχει πλέον την άνεση να προγραμματίσει και τη δύναμη να υλοποιήσει το έργο της με ορίζοντα τριετίας».

Ads

Συναίνεση ζητά από τα κόμματα ο επιχειρηματικός κόσμος

«Ως επιχειρηματικός κόσμος ζητάμε από την κυβέρνηση να δείξει έμπρακτα την πρόθεσή της για συναίνεση, αναλαμβάνοντας και αυτή το μερίδιο των ευθυνών που της αναλογεί, καθώς κυβέρνησε, έστω και τους τρεις τελευταίους μήνες του 2009» σχολίασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή το αναθεωρημένο έλλειμμα.

«Δεν χρειάζονται αλληλοκατηγορίες από τα πολιτικά κόμματα, αλλά κοινή προσπάθεια, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση, καθώς και το 2010 υπάρχουν αποκλίσεις που προκλήθηκαν από αστοχίες σε σχέση με τους στόχους του Μνημονίου» συμπλήρωσε.

«Σήμερα η Eurostat οριστικοποίησε το έλλειμμα και το χρέος για το 2009, σε υψηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη καταγραφή. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα για την έξοδο από κρίση» κατέληξε.

Κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις να αφουγκραστούν στην πράξη τα μηνύματα του λαού, ο οποίος «με την ψήφο του και την αποχή του, προειδοποίησε το πολιτικό σύστημα ότι απαιτεί περισσότερη ευθύνη, ουσία και σοβαρότητα» απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

«Με τη στάση του μπροστά στις κάλπες ο λαός μας δεν χαρίστηκε σε κανέναν», τόνισε σε δήλωσή του και πρόσθεσε: «Πρωταρχικά όμως αποστασιοποιήθηκε από κάθε προσπάθεια εγκλωβισμού του σε άγονα μέτωπα και αδιέξοδη άρνηση. Είναι ανάγκη να εισακουστεί στην πράξη».