Με «άγνωστο Χ» ακόμη τον περίφημο «κόφτη», αλλά με όλο το πακέτο των έμμεσων φόρων, των κόκκινων δανείων και του νέου Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση και η συμφωνία με τους δανειστές για την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της Τρίτης.

Ads

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το αργότερο έως το πρωί της Πέμπτης και είναι ανοιχτό ακόμη εάν θα περιλαμβάνει την ρύθμιση για τον Μηχανισμό Διόρθωσης, τον λεγόμενο «δημοσιονομικό κόφτη».

Η αρχική απόφαση στο υπουργείο Οικονομικών ήταν να κατατεθεί ξεχωριστά ως τροπολογία προκειμένου να γεφυρωθούν οι τα ανοιχτά ζητήματα με τους δανειστές, το τελευταίο 24ωρο ωστόσο υπήρξαν εντατικές διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών με στόχο να κλείσουν όλα τα, τεχνικά και μη, θέματα και να συμπεριληφθεί και ο «κόφτης» εξ αρχής στο πολυνομοσχέδιο.

Πώς θα λειτουργεί ο «κόφτης»

Κατά τις πληροφορίες, η φόρμουλα που έχει βρεθεί είναι ο Μηχανισμός να έχει «ημιαυτόματη» και όχι αυτόματη μορφή και να μην περιλαμβάνει συγκεκριμένους κωδικούς δαπανών προς περικοπή. 

Ads

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση θα προβλέπει ότι εάν τον Απρίλιο κάθε έτους διαπιστώνεται απόκλιση από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει περιθώριο ενάμισι μήνα για να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα περιλαμβάνει τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα.

Σε περίπτωση μη έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, και μόνον τότε, θα ενεργοποιείται αυτομάτως ο «κόφτης» περικόπτοντας πλέον και μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες από την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο χρόνος ισχύος του Μηχανισμού λήγει το 2018, μαζί με την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται επίσης η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η αύξηση στα τέλη ταξινόμησης ταξινόμησης, καθώς επίσης και η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, τα ποτά, τα τσιγάρα, την σταθερή τηλεφωνία, και τον καφέ.

Θα ενσωματώνει επίσης τη ρύθμιση για τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων, τη λειτουργία του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και τις παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια.