Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά σχετικά με τις λεπτομέρειες του οποίου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε συνάντηση στο Μαξίμου.

Ads

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις  για την κοινωνική ασφάλιση, την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία και την ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Μεταξύ άλλων, αναβαθμίζεται το πληροφοριακό σύστημα που αφορά την καταχώρηση της μισθωτής εργασίας, ΕΡΓΑΝΗ, προβλέπεται αυτόματο κλείσιμο των επιχειρήσεων εντός τριών ημερών στην περίπτωση που παραβιάζουν επανειληµµένως την εργατική νοµοθεσία, ενώ οι επιχειρήσεις που παρανομούν για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα θα αποκλείονται από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράµµατα, ΕΣΠΑ κ.λπ.). Παράλληλα, τροποιείται προς το ευνοϊκότερο το καθεστώς καταβολής του επιδόµατος ανεργίας από τον ΟΑΕ∆ προς τους ελεύθερους επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο προβλέπει την αποδέσµευση της ασφάλισης από την ιδιότητα στους κλάδους µηχανικών, γιατρών και νοµικών, ώστε να µην υποχρώνονται οι συγκεκριµένοι επιστήµονες-αυτοπασχολούµενοι στην καταβολή εισφορών στην περίπτωση που δεν έχουν εισόδηµα από την άσκηση του επαγγέλµατός τους.

Ads