Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί αλλαγές στις αρχικές ρυθμίσεις για την έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φόρο καθώς και για τη φορολογία των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.

Ads

Σχετικά με τους τόκους των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, η διάταξη που προβλέπει ότι θα εκπίπτει το 20% αυτών από το φόρο θα τεθεί σε ισχύ για τα δάνεια που ελήφθησαν από το 2009 και στο εξής, ενώ για τη φορολογία των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να καθιερώσει υψηλό αφορολόγητο όριο στα επίπεδα πάνω από τα 50.000 ευρώ, ενώ ο φορολογικός συντελεστής 40% θα ισχύει για το τμήμα των αποζημιώσεων πάνω από 200.000 ευρώ.

Χθες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο όπου συζητήθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο, χαρακτήρισε τεράστια μεταρρύθμιση την φορολογική μεταρρύθμιση, σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι φυσιολογικό σε ένα τέτοιο εγχείρημα να υπάρχουν διλήμματα, τεχνικά προβλήματα, δυσκολίες που χρειάζεται κανείς να κοιτάξει και δύο και τρεις φορές και να κάνει πολλαπλές διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα».

Το υπουργικό συμβούλιο ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι και διήρκησε αρκετές ώρες, καθώς είναι αρκετές οι αλλαγές επί των διατάξεων του νομοσχεδίου που τέθηκαν και συζητήθηκαν από τους υπουργούς.

Ads

«Συζητάμε για 3η φορά σε τυπικό ή άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε στο φορολογικό σύστημα προκειμένου να λάβουμε οριστικές αποφάσεις και το φορολογικό νομοσχέδιο να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Ο λόγος που το συζητάμε τόσο εκτεταμένα είναι ότι πρόκειται για μια τεράστια μεταρρύθμιση με πάρα πολλές πτυχές. Είναι η τυπική περίπτωση της δέσμευσής μας ότι δεν θα κάνουμε μερεμέτια, αλλάζουμε το φορολογικό σύστημα εκ βάθρων, αλλάζουμε την ίδια τη φιλοσοφία του», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι το τέλος της διαδρομής, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή «αυτής της επαναστατικής αλλαγής». «Εκεί», τόνισε, «θα κριθούμε στην πράξη» και πρόσθεσε: «Δεν είναι το τέλος, γιατί δεν έχουμε την αυταπάτη πως λύσαμε όλα τα προβλήματα του φορολογικού συστήματος με τη μία. Θα χρειαστούν διορθώσεις στην πορεία. Όλο και κάτι θα μας έχει ξεφύγει. Όλο και κάποιο “παραθυράκι” θα υπάρχει ακόμη ή θα δημιουργηθεί που θα πρέπει στην πορεία να κλείσουμε. Εδώ είμαστε, για να αξιολογούμε διαρκώς τις πολιτικές μας και να λαμβάνουμε διορθωτικά μέτρα».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η αλλαγή του φορολογικού συστήματος είναι μια από τις μεγάλες τομές του Προγράμματός του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΠΣΑΑ), η συνολική πορεία του οποίου θα εξεταστεί σε επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Είναι αυτονόητο πως όλοι μας θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την απαρέγκλιτη τήρηση του ΠΣΑΑ. Γιατί μόνο οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που αλλάζουν τα πράγματα σε βάθος και κτυπούν τη ρίζα των προβλημάτων θα προφυλάξουν τη χώρα μας από το να ξαναβρεθεί στο μέλλον σε θέση αδυναμίας. Μόνο αυτές οι αλλαγές εγγυώνται πως στο μέλλον δεν θα χρειαστεί, όπως φέτος, να λάβουμε ξανά έκτακτα μέτρα επί δικαίων και αδίκων».

«Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στη χώρα και τους Έλληνες. Γνωρίζουμε το καθήκον μας και όπως πάντα θα ανταποκριθούμε στις ευθύνες των καιρών. Και θα οδηγήσουμε τη χώρα και τους Έλληνες με ασφάλεια στο μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 25-26 Μαρτίου, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως εάν κάποιοι επιμείνουν να μη δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, τότε θα θέσει ο ίδιος το θέμα σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία.

ΝΔ: Άδικο, φοροεισπρακτικό και αναποτελεσματικό το φορολογικό

Κριτική στην κυβέρνηση για το φορολογικό νομοσχέδιο άσκησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντάς το άδικο, φοροεισπρακτικό και αναποτελεσματικό.

Πρόκειται, είπε, για ένα φορολογικό νομοσχέδιο που συμπυκνώνει τη φορολογική πολιτική του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, το οποίο αν εφαρμοστεί στην πράξη, θα στεγνώσει την αγορά και από το παραμικρό ευρώ,θα επιτείνει τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω της ύφεσης και θα οδηγήσει στην τροφοδότηση ενός φαύλου κύκλου,που δεν μας βγάζει πουθενά.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο, ακολουθεί μία ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή, κατά της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, που αποτελεί καταφύγιο ζωής για εκατομμύρια μικρομεσαία νοικοκυριά σε ολόκληρη την χώρα.

Γ. Καρατζαφέρης: «Η κυβέρνηση δεν αρμενίζει σωστά»

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε κάποιες “ράγες” σκέψης οι οποίες δεν οδηγούν στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γ. Καρατζαφέρης. «Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις που κινούνται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο για μια δίκαιη φορολόγηση, η οποία όμως δεν θα κοστίζει στην αγορά. Η αγορά “στεγνώνει”, “στεγνώνουν” οι τράπεζες και η επικινδυνότητα αντί να μειώνεται αυξάνει. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν αρμενίζει σωστά. Είμαστε όμως δίπλα για να δώσουμε προτάσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ..

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο έχων δύο χιτώνες να πάρει και τρίτο»

Άδικο χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «Δεν ζητάει από τους έχοντες να συμβάλλουν και επιτείνει τις αδικίες της εισοδηματικής πολιτικής. Ο τίτλος του πρέπει να είναι “κατάργηση αφορολόγητου μέσω αποδείξεων, και ο έχων δύο χιτώνες να πάρει και τρίτο”».

«Εμείς λέμε ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά όταν ο πρωθυπουργός συναντά αυτούς που τα έχουν δεν τους μιλά για θυσίες. Τους μιλά για ευκαιρίες. Είναι ντροπή. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Εναλλακτική λύση υπάρχει», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Επίθεση Παπαθανασίου για το φορολογικό

«Αντιαναπτυξιακό, άδικο και αναποτελεσματικό» χαρακτηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομίας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Παπαθανασίου. Ο επικεφαλής της γαλάζιας οικονομικής διακυβέρνησης. «Η πολιτική της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε φοροεπιδρομή» είπε ο κ. Παπαθανασίου στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99.5, και πρόσθεσε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο είναι «εντελώς αντιαναπτυξιακό διότι στραγγαλίζει και την οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης, άδικο και αναποτελεσματικό».

«Εμείς πέρυσι τέτοια εποχή κάναμε ακριβώς το αντίθετο, διαβεβαιώναμε και το πιστεύαμε ότι η χώρα δεν κινδυνεύει. Πήραμε δύο φορές μέτρα και είχαμε δεσμευτεί επισήμως για μέτρα από τον Σεπτέμβριο. Δανειστήκαμε πράγματι μία φορά με 6,1 επιτόκιο, αλλά από εκεί και πέρα το επιτόκιο έφτασε και στο 4 και στο 4,5, το spread έφτασε στο 10ετές στις 180 μονάδες» είπε ο κ. Παπαθανασίου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «φούσκωσε το έλλειμμα και το εμφάνισε στο 12,7» ενώ χαρακτήρισε «μπλόφα» τα περί ΔΝΤ.