Αυτόπτης μάρτυρας της διπλής δολοφονίας έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής την Παρασκευή – που σύμφωνα με πληροφορίες κατάφερε να γλιτώσει από τα πυρά – κατέθεσε στην αντιτρομοκρατική και φέρεται να περιέγραψε το σωματότυπο των δραστών. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ ο 13ος κάλυκας που βρέθηκε στο σημείο προέρχεται από το ίδιο όπλο Zastava που χρησιμοποιήθηκε την Παρασκευή. Στο μεταξύ σήμερα τελέστηκαν οι κηδείες των δυο νεαρών που σκοτώθηκαν, του Μανώλη Καπελώνη – στο κοιμητήριο Αρτέμιδας (οι γονείς του έδωσαν εσκεμμένα λάθος ώρα για την τελετή), και του Γιώργου Φουντούλη – που θα κηδεύτηκε στο Παλαιό Ηράκλειο. Οι γονείς του δεύτερου είχαν ζητήσει να μην παραστεί κανείς χρυσαυγίτης στην κηδεία, όπως και κανένας εκπρόσωπος πολιτικού κόμματος.

Ads

 
Διαβάστε αναλυτικά για την διπλή δολοφονία
 
Υπό απόλυτη μυστικότητα κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας που γλίτωσε της επίθεσης έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο που έλαβε χώρα την Παρασκευή. Σύμφωνα με διαρροές, ο μάρτυρας έδωσε λεπτομέρειες για το σωματότυπο των δραστών, διευκρινίζοντας ότι ο ένας φορούσε ανοιχτόχρωμο κράνος με γείσο, και για το λόγο αυτό φαινόταν στις κάμερες ως καπέλο τζόκεϊ.
 
Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική αξιολογείται η μαρτυρία ενός αλλού αυτόπτη μαρτυρά, θαμώνα παρακείμενου καφενείου, που δήλωσε ότι προσπάθησε να καταδιώξει με μοτοσικλέτα τους δράστες αλλά δέχθηκε πυροβολισμό και συνεπώς σταμάτησε.

Μαρτυρίες στα ΜΜΕ

«Εγώ βρισκόμουν στην είσοδο, 10 μέτρα αριστερά. Σταμάτησε μια μηχανή από πίσω μου ακριβώς, περίπου 40-50 μέτρα. Κατέβηκαν οι δύο εγκληματίες. Ο πρώτος έβγαλε το όπλο και όταν έφθασαν στην είσοδο της καφετέριας φώναξε ήρθαμε!” και διάφορα άλλα που πάνω στον πανικό δεν κατάφερα να ακούσω. Απλά απ’ ότι είπαν και οι αυτόπτες μάρτυρες που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στην καφετέρια, άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Στόχος τους ήταν να έχουμε όσο περισσότερους νεκρούς. Και αυτό θέλω να το τονίσω και να ακουστεί, ότι από θαύμα εκείνη την ώρα δεν βρισκόντουσαν εδώ 10 και 15 παιδιά όπως γίνεται συνήθως», δήλωσε στο μεταξύ αυτόπτης μάρτυρας στην τηλεόραση του Mega. «Υπήρχε ένας τέταρτος που γλίτωσε από θαύμα που δέχθηκε ή δύο ή τρία πυρά από πολύ κοντινή απόσταση και ως εκ θαύματος πραγματικά δεν τον πετύχανε. Όταν τελείωσε το μακελειό γδύθηκε και τον ψάχναμε, να δούμε εάν έχει χτυπηθεί, γιατί δεν μπορούσε να πιστέψει ότι δεν έχει δεχθεί σφαίρα», πρόσθεσε.
 
Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι οι δύο δράστες πυροβόλησαν και εναντίον ενός πέμπτου ατόμου, το οποίο προσπάθησε να τους κυνηγήσει. «Έφυγαν ακριβώς πίσω από την καφετέρια από κει που ήρθαν, καβάλησαν την μηχανή τους και εξαφανίστηκαν. Κάποιος θαμώνας της καφετέριας καβάλησε τη μηχανή να τους κυνηγήσει, δέχθηκε σφαίρα ευτυχώς για αυτόν και για μας και για την οικογένεια του αστόχησαν. Και φυσικά κει πέρα σταμάτησε και η καταδίωξη», είπε ακόμη. 
 
Διαβάστε επίσης: Tvxs Ανάλυση: Ποιοί πραγματικά μπορεί να κρύβονται πίσω από την δολοφονική επίθεση; 

Ads

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι οι δράστες μιλούσαν «άπταιστα ελληνικά, ενώ δεν δίστασαν να απειλήσουν και άλλο άτομο που απλά έτυχε να παρκάρει εκείνη την ώρα».
 
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής η Σήμανση συνέλεξε έναν ακόμη κάλυκα 9mm από την λεωφόρο Ηρακλείου, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 13 συνολικά. Τη Δευτέρα το μεσημέρι η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο 13ος κάλυκας προέρχεται από το ίδιο όπλο τύπου Zastava που χρησιμοποιήθηκε την Παρασκευή στην φονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο.

Επίσης, η Αντιτρομοκρατική εξετάζει πληθώρα βίντεο και καταθέσεις μαρτύρων. Μάλιστα, εκτιμά ότι τρεις από τις καταθέσεις είναι κομβικής σημασίας για την εύρεση των δραστών. Βάσει αυτών των στοιχείων, οι αρχές περιγράφουν τον δράστη ως άνδρα, ηλικίας γύρω στα 30, αδύνατο, ύψους περίπου 1,70. Στο μεταξύ, ένα εκ των βίντεο φέρεται να αποτυπώνει τους δράστες αρκετά λεπτά πριν από την επίθεση, να περνούν από τα γραφεία της ΧΑ στο Νέο Ηράκλειο, για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κινητικότητα αστυνομικών ή ακόμα και πόσα άτομα βρίσκονται στα γραφεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το βίντεο επιβεβαιώνει ότι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν ήταν αυτή που βρέθηκε στο ρέμα της Χελιδονούς. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με Τα Νέα, οι αρχές συγκρίνουν τον τρόπο δράσης των δολοφόνων στο Ν.Ηράκλειο με τους δράστες του μακελειού στην Αγία Νάπα πέρσι το καλοκαίρι. Τον Ιούνιο του 2012 στην Αγία Νάπα της Κύπρου δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στη διάρκεια ενέδρας πέντε άτομα – συνοδοί ασφαλείας κύπριου επιχειρηματία. Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο Έλληνες, 29 και 41 ετών, οι οποίοι φέρονται να πραγματοποίησαν την πενταπλή δολοφονία έναντι συμβολαίου θανάτου, ύψους περίπου 30.000 ευρώ. Κεντρικό ρόλο φέρεται ότι έπαιξε ο 29χρονος, ο οποίος κατεγράφη σε βίντεο να πυροβολεί 14 φορές σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.


Βίντεο μετά την δολοφονία

Επίσης, οι έρευνες μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι το όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, ενώ οι δράστες είχαν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια. Επέλεξαν να χτυπήσουν την ώρα που αλλάζει η βάρδια της ομάδας ΔΙΑΣ ώστε να μην υπάρξει συμπλοκή, ενώ οι πυροβολισμοί έπεσαν μέσα σε 7 δευτερόλεπτα. 

Την ίδια ώρα, σημάδια βελτίωσης φαίνεται ότι παρουσιάζει η κατάσταση του τραυματισμένου 29χρονου Αλέξανδρου Γέροντα, ο οποίος όμως παραμένει διασωληνωμένος στην εντατική.
 
Η «συμπαράσταση»
 
Πανό με αναφορά στα δυο μέλη της Χρυσής Αυγής ξεδίπλωσαν οι φίλαθλοι της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λάτσιο, στη διάρκεια του χθεσινού αγώνα με την Τζένοα, στο στάδιο Ολίμπικο της Ρώμης.
 
Το εν λόγω πανό, στο οποίο αναφέρεται μεγάλο μέρος του ιταλικού τύπου, έγραφε «Ιl tramonto è rosso, l’alba dorata: Μanolis e Yorgos presenti» (η δύση είναι κόκκινη, η αυγή χρυσή: Μανώλης και Γιώργος παρόντες).
 
image

Υπενθυμίζεται ότι, παραδοσιακά, ένα μέρος των φιλάθλων της Λάτσιο, πρόσκειται στο χώρο άκρας δεξιάς. Οι εβραϊκές κοινότητες της Ιταλίας καταδίκασαν το γεγονός, τονίζοντας ότι «χρησιμοποιείται κάθε ευκαιρία για να εκφραστεί υποστήριξη σε ξενοφοβικές, ρατσιστικές, ομοφοβικές και αντισημιτικές οργανώσεις».