Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ζητά η ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τη «Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης», το οποίο θα συζητηθεί την προσεχή Τρίτη.

Ads

«Σήμερα, είκοσι εννέα έτη έπειτα από τη θέσπισή του, το πανεπιστημιακό άσυλο συνιστά έναν αμφιλεγόμενο με εκφυλιστικές τάσεις θεσμό. Η ιστορία καταδεικνύει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν διασφαλίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την απρόσκοπτη εκπαίδευση και έρευνα, αλλά δημιουργεί μία “νησίδα” πρόσφορη για την τέλεση κάθε είδους παράνομων πράξεων και διευκολύνει τις εξωτερικές επεμβάσεις από οποιουσδήποτε εξω-πανεπιστημιακούς», αναφέρει η ΝΔ.

Επικαλούμενη τα γεγονότα με τους μετανάστες απεργούς πείνας και την κατάληψη στη Νομική Σχολή, τονίζει ότι «υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν οι πανεπιστημιουπόλεις σε χώρους ανομίας που προστατεύει παραβατικές συμπεριφορές».

«Πλέον το άσυλο σε τίποτα δεν θυμίζει και σε τίποτα δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε μεταπολιτευτικά για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η κατάργηση του άρθρου 3 του ν. 3549/2007 (ΦΕΚ Α΄ 69)», σημειώνει η ΝΔ.

Ads

Στην πρότασή της, η ΝΔ ζητά να διατηρηθούν «μόνο οι γενικές αρχές του πανεπιστημιακού ασύλου υπό την αυτονόητη μορφή της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι οποίες, ούτως ή άλλως, προστατεύονται από το άρθρο που προτείνει η ΝΔ με τίτλο “Ακαδημαϊκές Ελευθερίες – Ακαδημαϊκό άσυλο”», καθώς στην πρόταση της ΝΔ κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm», δήλωσε ότι δεν τίθεται κατάργησης του ασύλου. «Υπάρχει νόμος, ο οποίος είναι σωστός, αλλά δεν εφαρμόζεται, και εκεί πρέπει να επικεντρώσουν οι πολιτικές δυνάμεις», πρόσθεσε.