Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με το οποίο καταργούνται «οι περιορισμοί στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων».

Ads

«Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η αποκάθαρση της νομοθεσίας που διέπει την πρόσβαση σε επαγγέλματα και την άσκησή τους από πλήθος αδικαιολόγητων ρυθμίσεων περιοριστικών της επαγγελματικής ελευθερίας», αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πανελλήνια δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών, η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται «υπέρ της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων», σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί στα super markets να πωλούν βενζίνη ή φάρμακα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε ποσοστό 82% του δείγματος, οι πολίτες δηλώνουν ότι γνωρίζουν τι εννοείται με τον όρο «κλειστά» επαγγέλματα, ενώ σε ποσοστό 78% τάσσονται υπέρ του «ανοίγματός» τους και σε ποσοστό 15% κατά. Το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το «άνοιγμα» των «κλειστών» επαγγελμάτων θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία και το 16% ότι θα την βλάψει.

Ads