Κατατέθηκε τελικά τα μεσάνυχτα ο «Αυτόματος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνηση».

Ads

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, έως τις 10 Μαΐου κάθε έτους, ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έκθεση στην οποία θα αναφέρεται αν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις. Εφόσον το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης του προηγούμενου οικονομικού έτους είναι μικρότερο από τον στόχο που ορίζει το πρόγραμμα (αρνητική απόκλιση) θα εκδίδεται μέχρι την 31η Μαΐου, μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) με το οποίο θα περιορίζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, με μείωση των δαπανών που θα ορίζονται σε αυτό.

Εάν παρέλθει αυτή η 31η Μαϊου και δεν έχει εκδοθεί το Π.Δ., η δημοσιονομική προσαρμογή θα επέρχεται αυτόματα από την 1η Ιουνίου του ιδίου έτους, με μείωση κατά ίσο ποσοστό του συνόλου των δαπανών όλων των κατηγοριών του εκτελούμενου προϋπολογισμού. Αυτή η κατηγορία των μέτρων θα ισχύει τουλάχιστον έως την 31η Μαΐου του επομένου έτους, εφόσον αυτά δεν αντικατασταθούν με άλλα μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα, με το προσχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Σημειωτέον ότι στην έκθεση θα διαπιστώνεται η αρνητική απόκλιση και το εύρος της και θα αποτυπώνεται σε ποσό το συνολικό ύψος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Οι αποκλίσεις θα προκύπτουν από την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, επικυρωμένη από την Eurostat για τις ετήσιες δημοσιονομικές επιδόσεις. Επίσης, θα διαπιστώνεται η δημοσιονομική επίπτωση από τυχόν υστέρηση του πραγματικού ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το έτος αναφοράς, όπως αυτή προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της πρόβλεψης του πραγματικού ρυθμού ετήσιας μεγέθυνσης του ΑΕΠ και της πραγματοποιηθείσας. Ακόμη, θα αποτυπώνεται σε ποσό και σε ποσοστό επί του ΑΕΠ η δημοσιονομική επίδραση των μέτρων προσαρμογής που λαμβάνονται, επί των εσόδων του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με το εκάστοτε Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας (TMU).

Ads

Τέλος, σε ειδικό παράρτημα της έκθεσης θα προσδιορίζονται όλες οι κατηγορίες των δαπανών του προϋπολογισμού επί των οποίων θα εφαρμόζεται η αυτόματη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς και το επιβαλλόμενο ποσοστό περιορισμού των δαπανών. Η προσαρμογή επιβάλλεται αποκλειστικά στην περίπτωση που το Προεδρικό Διάταγμα δεν εκδοθεί μέσα στην προβλεπόμενη αποκλειστική προθεσμία.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο τότε από την 1η Ιουνίου θα γίνεται μείωση δαπανών βάσει της παρακάτω κλίμακας αποκλίσεων και κατά ανώτατο όριο 2% του ΑΕΠ:

  • Εάν η απόκλιση είναι ίση με 0,25% δεν θα λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής
  • Για απόκλιση από 0,26% έως 0,75% τα μέτρα θα είναι 0,5% του ΑΕΠ
  • Για απόκλιση από 0,76% έως 1,25% τα μέτρα θα είναι 1% του ΑΕΠ
  • Για απόκλιση από 1,26% έως 1,75% θα μέτρα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ ενώ αν
  • Η απόκλιση είναι 1,76% έως 2,25% τα μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ.

Από τον αυτόματο κόφτη εξαιρούνται:

  • Δαπάνες απορρέουσες από αξιώσεις ιδιωτών από την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων
  • Δαπάνες Ύδρευσης, Ηλεκτρικής Ενέργειας και Χρήσης Φυσικού Αερίου
  • Δαπάνες συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων ξηράς, πλωτών μέσων και αεροσκαφών
  • Το σύνολο των δαπανών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
  • Το σύνολο των δαπανών υγείας
  • Δαπάνες για επιδόματα πολυτέκνων, θέρμανσης, ανεργίας, και προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται μέσω ΚΑΠ
  • Δαπάνες για ενισχύσεις νοικοκυριών, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση ή με τέκνα που σπουδάζουν μακριά του τόπου κατοικίας τους
  • Δαπάνες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
  • Δαπάνες για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι
  • Δαπάνες σχετικά με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 

Αναλυτικά η τροπολογία για τον «Αυτόματο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Προσαρμογής Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνηση»: