Η κυβέρνηση κατάφερε με μια παρέμβαση σκάνδαλο να εξοργίσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην υπόθεση της πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθη, που ερευνήθηκε ύστερα από καταγγελία του Ολυμπιακού. Πρώτα η εισήγηση της Επαγγελματικής Επιτροπής Αθλητισμού για αποκλεισμό των δύο ομάδων από το πρωτάθλημα και στη συνέχεια η καταστρατήγηση του αυτοδιοίκητου, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω νομοθετήματος – εξπρές, εντός 24 ωρών (!), ώστε να αλλάξουν οι ποινές και οι ομάδες να τιμωρούνται μόνο με αφαίρεση βαθμών, τινάζουν στον αέρα το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη με ονομαστική ψηφοφορία, ύστερα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ads

Τα μέλη της Επιτροπής που εισηγήθηκαν την καταδίκη και τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης είχαν οριστεί από την ίδια την κυβέρνηση και με υπογραφή Λευτέρη Αυγενάκη και μάλιστα την τελευταία στιγμή με αντικατάσταση των προηγούμενων μελών. Όμως μετά τις οργισμένες αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΟΚ, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για στημένη υπόθεση από τον Ολυμπιακό, ανέτρεψε την απόφασή τους, με τον υφυπουργό Αθλητισμού να κάνει μάλιστα λόγο για «ατεκμηρίωτη» απόφαση.

Η «σωτηρία» του ΠΑΟΚ, όπως ήταν αναμενόμενο εξόργισε την πλευρά του Ολυμπιακού, με πλήθος δημοσιευμάτων στα μίντια του Βαγγέλη Μαρινάκη να καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως υπέκυψε στον εκβιασμό του Ιβάν Σαββίδη. Όμως η ιστορία δεν τελειώνει εκεί, καθώς η ίδια η τροπολογία που εξοργίζει τον Ολυμπιακό, εξοργίζει και τον ΠΑΟΚ, ο οποίος θεωρεί πως πρόκειται για μια μεθόδευση της κυβέρνησης, ώστε να αφαιρεθούν βαθμοί από τον «δικέφαλο του Βορρά» και να πάρουν οι ερυθρόλευκοι το πρωτάθλημα στα «χαρτιά». Πρόκειται για ένα «αυτογκόλ» σκάνδαλο με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση των «αρίστων» να βουλιάζουν, αυτή τη φορά, στις παράγκες του ποδοσφαίρου.

Παράπλευρη «απώλεια» ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ζαγοράκης, τον οποίο διέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ μετά την απόφαση «βόμβα» της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού μίλησε για «φαρσοκωμωδία» και εξαπολύοντας πυρά κατά του υφυπουργού Αθλητισμού, που όρισε τα μέλη της Επιτροπής, αλλά και όσων στην κυβέρνηση «βάλουν κατά του ΠΑΟΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου καθ’ υπόδειξην τρίτων», δήλωσε πως εάν η ομάδα της Θεσσαλονίκης υποβιβαστεί θα αποχωρήσει από τη ΝΔ. Το Μαξίμου, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, απάντησε πως «δεν εκβιάζεται», διέγραψε τον Ζαγοράκη και στη συνέχεια – μετά τις αντιδράσεις και τις απειλές – άλλαξε το νόμο για να μη τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ με αποκλεισμό από το πρωτάθλημα.

Ads

Βάσει της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή, οι ποινές που προβλέπονται είναι αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών, που σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη απειλούνται με τη συγκεκριμένη ποινή εφόσον τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου κάνουν αποδεκτή την εισήγηση της ΕΕΑ. Η τροπολογία προβλέπει πως το ύψος της ποινής καθορίζεται από τη «βαρύτητα της παράβασης», όπως αναφέρεται. Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, η υπόθεση «περνάει» στην πειθαρχική επιτροπή της Super League και ενδεχομένως στην Εφέσεων της ΕΠΟ. Όπως ξεκαθαρίζεται από την τροπολογία και αν τα όργανα της αθλητικής δικαιοσύνης επιβεβαιώσουν την εισήγηση της ΕΕΑ τότε η ποινή θα είναι εφαρμόσιμη κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Πάντως στον ΠΑΟΚ εκτιμούν πως η υπόθεση θα καταρρεύσει μόλις φτάσει στα χέρια των τακτικών δικαστών.

Αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει:

«Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της ΑΑΕ επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της ΕΕΑ ή μετά από προσφυγή όποιου έχει ένομμο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης 5-10 βαθμών από το τρέχων πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της απόφασης. Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου ή ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγελματικό πρωτάθλημα. Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις».