Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία του Υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, με την οποία ακυρώνονται αυτοδικαίως όσες διαιτητικές αποφάσεις ορίζουν αυξήσεις.

Ads

Σύμφωνα με την τροπολογία οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μετά την ημερομηνία ισχύος του νόμου προσαρμογής στο Μνημόνιο (6/5/2010) και δίνουν αυξήσεις, υπόκεινται σε έφεση εντός 15 ημερών, είτε εκ μέρους των μερών, που συμμετείχαν στην εκάστοτε συλλογική διαφορά, είτε εκ μέρους του ίδιου του υπουργού Εργασίας, ενώπιον των διαιτητών του ΟΜΕΔ.

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε : «Ο Υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση, λειτουργώντας ως απλοί υπηρέτες της τρόικας και του ΣΕΒ, παρά τις καθολικές αντιδράσεις της κοινωνίας, παγώνουν αναδρομικά τις όποιες ελάχιστες αυξήσεις εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα επιτεύχθηκαν μετά το μνημόνιο, μέσω κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ή Διαιτητικών Αποφάσεων. Με αυτόν τον τρόπο καταργούν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ουσιαστικά το Σύνταγμα (άρθρο 22 παρ. 2), αναθέτοντας μάλιστα τη βρώμικη δουλειά στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας), με μοναδικό στόχο να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Με αυτόν, όμως, τον τρόπο καταργούν ουσιαστικά τον ίδιο τον ΟΜΕΔ που καθιερώθηκε με τον ψηφισμένο από όλα τα κόμματα της τότε βουλής νόμο 1876/90, αφού τον μετατρέπουν σε απλό φωτοτυπικό μηχάνημα που θα αναπαράγει σε πιστά αντίτυπα τις εκάστοτε κυβερνητικές εισοδηματικές πολιτικές. Το νέο Ιουλιανό αντεργατικό νομοθετικό πραξικόπημα της κυβέρνησης δεν θα περάσει».