Στα θύματα της πολιτικής της, δηλαδή στους πρόσφυγες και τους κατοίκους των νησιών, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιρρίπτει την ευθύνη για όσα νοσηρά διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στη Μόρια, η κυβέρνηση.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δεν αναγνώρισε καμία ευθύνη της κυβέρνησης, κατηγόρησε τους πρόσφυγες «που δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί» και υποστήριξε «είναι προφανές πως τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Μόρια, εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας». Επιπλέον απέδωσε την κατάσταση στην Μόρια στην καθυστέρηση της αποσυμφόρησης και της δημιουργίας κλειστής λόγω των αντιδράσεων τον Φεβρουάριο στα νησιά από τους κατοίκους και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Είπε ακόμη ότι θα γίνει έρευνα για τις πυρκαγιές και θα επιβληθούν κυρώσεις στους υπαίτιους.

Αναφέρθηκε και στα μέτρα της κυβέρνησης λέγοντας: «Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση για την παροχή άμεσης στήριξης – στέγασης, σίτισης και υγειονομικής προστασίας – στους ευάλωτους αυτούς ανθρώπους, αλλά και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Το νησί κηρύχθηκε άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες και κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται ήδη εκεί για να εκτιμήσει την κατάσταση και να συντονίσει τις ενέργειες για την αντιμετώπισή της…Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί, χάρη σε υπεράνθρωπες προσπάθειες, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί και θύματα…Τα 406 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, σε τρεις διαφορετικές αποστολές, με την τελευταία αποστολή αποτελούμενη από 86 ανήλικα να πραγματοποιείται σήμερα το πρωί».

Όσον αφορά την κατάσταση, είπε πως «από 21.000 περίπου που ήταν οι διαμένοντες στο ΚΥΤ της Μόριας πριν από μήνες, καταφέραμε να τους μειώσαμε σε περίπου 12 χιλιάδες σήμερα. Και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τις αυξημένες επιστροφές μέχρι το τέλος του έτους η εκτίμηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ότι θα περιορίζονταν σε περίπου 7 χιλιάδες. Όσον αφορά την κλειστή δομή, αυτή θα είχε προχωρήσει και τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια αν δεν είχαν υπάρξει τα γεγονότα του Φεβρουαρίου. Καλούμε λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της. Ώστε με συνεργασία, να αντιμετωπίσουμε την κρίση άμεσα και να δώσουμε μόνιμη διέξοδο μεσοπρόθεσμα».

Ads

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης, είπε ότι «ασφαλώς και φταίνε και οι κάτοικοι» και ασφαλώς θα πρέπει να «απελαθούν οι δράστες της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Μόρια». Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος δήλωσε πως «μετά τη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Μυτιλήνη με τους Δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων». «Η Αυτοδιοίκηση στο νησί έχει χρέος να προτείνει τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών που είναι στους δρόμους, με όρους απόλυτης ασφάλειας για τους κατοίκους του νησιού και τους μετανάστες, και ταυτόχρονα να μην αρνείται με στείρο και άγονο τρόπο, όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά της πολιτείας», πρόσθεσε.