Κατά τη διάρκεια της γιορτής της επετείου της μάχης του Καλπακίου, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, αστυνομικοί απαγόρευσαν την είσοδο διαδηλωτών στο χώρο της εκδήλωσης, οι οποίοι βρίσκονταν εκεί για να διεξάγουν ειρηνική διαμαρτυρία. Μάλιστα, αστυνομικός από τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), παρενέβη στο έργο δημοσιογράφου, απαιτώντας να δει τις φωτογραφίες του συμβάντος.

Ads

Εντύπωση δε προκαλεί ότι η φετινή αυτή εκδήλωση είχε χρηματοδοτηθεί από εταιρεία εξορύξεων.

Την καταστολή της διαμαρτυρίας κατά των εξορύξεων κατήγγειλε με επίκαιρη ερώτησή του προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

«Δε θα επιτρέψουμε διαμαρτυρίες στις εθνικές γιορτές», απάντησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ για την καταγγελία ότι αστυνομικός της ΟΠΚΕ, παρενέβη στο έργο δημοσιογράφου, η απάντηση του Ελευθέριου Οικονόμου ήταν: «Ας κάνουν αναφορά στην Αστυνομία. Ας εμπιστευτούμε την Ελληνική Αστυνομία».

Ads

«Όπως και στις Σκουριές, όπου εκατοντάδες πολίτες στοχοποιήθηκαν και διώχθηκαν ποινικά μόνο και μόνο επειδή συμμετείχαν στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, έτσι και στα Ιωάννινα βλέπουμε ότι η κυβέρνηση διεξάγει ένα ξεκάθαρο σχέδιο καταστολής και φακελώματος όσων τολμήσουν να διαφωνήσουν με τις εξορύξεις» επισήμανε ο Κρίτων Αρσένης και πρόσθεσε: «Οι πράξεις της κυβέρνησης παραπέμπουν σε αλλοτινές, χειρότερες εποχές, που  δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επιστρέψουν σε αυτή τη χώρα».