Δύο δημόσια εργαστήρια που διεξάγουν διαγωνιστικά τεστ για τον κοροναϊό, σε φάση έξαρσης της πανδημίας και ανάγκης μεγάλου αριθμού μαζικών τεστ, κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Η κριτική στην κυβέρνηση δεν αφορά μόνο στην πλήρη αποδιοργάνωση, ακόμη και του εργαστηριακού τομέα, αλλά και στην έλλειψη οποιουδήποτε ελεγκτικού πλαισίου για τη δράση των ιδιωτών, 5 μήνες μετά την εμφάνιση του κοροναϊού. 

Ads

Αρχικά τοΕθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ανακοίνωσε ότι “μπλόκαρε” και δεν μπορεί να συνεχίσει τα τεστ, τουλάχιστον μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή, ανακοίνωσε και το εργαστήριο του ΕΚΠΑ ότι έχουν εξαντληθεί τα αναλώσιμα και αδυνατεί να κάνει μοριακούς ελέγχους. 

Μάλιστα, η δικαιολογία κυβερνητικών παραγόντων για “αλόγιστη” χρήση των πολιτών που οδήγησε στην εξάντληση, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και την παρέμβαση των Νοσοκομειακών Γιατρών που χαρακτήρισαν ντροπή να αποδίδονται στους πολίτες οι ευθύνες για το γεγονός ότι καταρρέουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι, σε εποχή έξαρσης της πανδημίας. 

Πλήρης αποδιοργάνωση και στον εργαστηριακό τομέα

Ads

Στην κυβέρνηση αποδίδεται πλήρης ανεπάρκεια για την οργάνωση και έγκαιρη προμήθεια των εργαστηρίων με αντιδραστήρια, μετά τις παλινωδίες που είχαν αποκαλυφθεί μάλιστα με τα «δανεικά» μηχανήματα PCR που μετακόμιζαν ανάμεσα στα Νοσοκομεία.  O γενικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), Κώστας Σταμούλης  έκανε λόγο για έλλειψη οργανωμένου σχεδίου για τη διεξαγωγή επαρκών τεστ μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κοροναϊού. 

Την ίδια ώρα μια μεγάλη αγορά και μάλιστα με υπόνοιες κερδοσκοπίας ανοίγεται για ιδιώτες. Τα τεστ κατευθύνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια με διάφορες διαδικασίες, συνήθως κατεπείγουσες, κοστίζοντας πολλαπλάσια στο δημόσιο.  Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι γιατί τα ιδιωτικά κέντρα είναι εφοδιασμένα με επάρκεια ενώ τα δημόσια όχι, γιατί δεν έχει επιβληθεί ένα πλαίσιο κρατικής παρέμβασης για τον έλεγχο των τιμών στα τεστ όπως σε αρκετές χώρες, με ποιες διαδικασίες επιλέγουν τα δημόσια νοσοκομεία τους ιδιώτες με τους οποίους συμβάλλονται. 

Πάρτι συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν δίνει στοιχεία για τις περιοχές που γίνονται τα χιλιάδες τεστ κάθε μέρα και σε ποια εργαστήρια εξετάζονται και με ποια δυναμικότητα. Μόλις πρόσφατα το tvxs.gr δημοσίευσε πληροφορίες από πηγές στο χώρο της υγείας, που ζητούν ενημέρωση για τα εργαστήρια που ευνοήθηκαν από το “κλείσιμο” του ΕΚΕΑ και τώρα του ΕΚΠΑ, και αν αυτά συνδέονται με καθηγητές, μέλη της Επιτροπής. Οι πληροφορίες του Tvxs.gr και η ανησυχίες για τις σχέσεις συνεργαζόμενων ιδιωτικών εργαστηριών με καθηγητές, μέλη της Επιτροπής, επιβεβαιώθηκαν.

Στα νοσοκομεία εστάλη η οδηγία να προσφεύγουν σε ιδιώτες και κατηγορούν την κυβέρνηση για συνειδητό επιμερισμό των τεστ μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που κοστίζει εκατομμύρια κάθε εβδομάδα προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων. Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Στάθης, υποδεικνύεται προς τους διοικητές των νοσοκομείων της Περιφέρειάς του να συνάψουν σύμβαση με ένα συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, με την επωνυμία «Central Lab Α.Ε.  Όμιλος Ιατρική Διάγνωση», όπου μάλιστα επιστημονικός υπεύθυνος είναι το προβεβλημένο μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και αναπληρωματικός εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης

image

Σην ιστοσελίδα του κέντρου αναφερόταν χαρακτηριστικά: «εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (μοριακοί βιολόγοι), υπό την επιστημονική υπευθυνότητα του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μαγιορκίνη Γκίκα, επιμελείται την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων». Μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου που υποδεικνύει στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας η εταιρεία αφαίρεσε από την ιστοσελίδα της το όνομα του κ. Μαγιορκίνη, γεγονός που προκαλεί επιπλέον ερωτήματα, καταδεικνύοντας παράλληλα και τις πρώτες επιπτώσεις από την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος τεστ κοροναϊού με την ροή δειγμάτων προς συγκεκριμένα ιδιωτικά εργαστήρια.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κριτική για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο πρωτόκολλο για την οργάνωση των μαζικών τεστ και την κατηγοριοποίηση ώστε να διευκολύνουν το έργο όσων σχεδιάζουν την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα.  Άλλωστε, σε μείζον ζήτημα μιας φονικής πανδημίας  με καθημερινούς θανάτους, δεν επιτρέπεται να υπάρχει τόσο μεγάλη ανεπάρκεια των αρμόδιων φορέων και απουσία κεντρικού σχεδιασμού, αναφέρουν οι υγειονομικοί.