Σε περαιτέρω συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων και κλεινών στο ΕΣΥ θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, συμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρώτος κύκλος συγχωνεύσεων πάντως ξεκινά με την κατάργηση 4.000 θέσεων νοσηλίας και τη συγχώνευση 330 κλινικών και τμημάτων που χαρακτηρίστηκαν πλεονάζοντα. Επιπλέον αποχωρούν 50 διοικητές και υποδιοικητές. Η εξοικονόμηση δημόσιων δαπανών, σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, θα είναι της τάξεως των 75 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, ποσό το οποίο θα διπλασιαστεί το διάστημα 2013-2015.

Ads

Συγκεκριμένα μειώνονται κατά 4.000 οι λειτουργούσες κλίνες. «Από τις 46.000 οργανικές κλίνες λειτουργούν σήμερα οι 36.000, με κάλυψη 70%. Οι κλίνες μειώνονται σε 32.000, ήτοι μείωση 10% με βάση το Μεσοπρόθεσμο, με κάλυψη 80% όπως σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας. Επιπλέον επεσήμανε ότι προβλέπεται ένα τουλάχιστον κέντρο αποκατάστασης ανά περιφέρεια και μονάδα διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων στα κύρια νοσοκομεία.

Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο υγείας θα φέρουν μετακινήσεις 600 νοσοκομιακών γιατρών, στα όρια του νομού που υπηρετούν ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα γίνουν 80 προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία. Από τα 210 Κέντρα Υγείας, αναμένεται να μετακινηθούν 45 γιατροί.

Πάντως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας υποστήριξε ότι το ΕΣΥ χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και υποδομές και πως με τις καταργήσεις κλινών θα συρρικνωθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας κατά 40%.

Ads

Τα 133 νοσοκομεία, συμβούλια και διοικητές, μειώνονται σε 83. Στα υπόλοιπα 50 τοποθετείται αναπληρωτής διοικητής και συμβούλιο διοίκησης από διοικητικά στελέχη, τα οποία αναφέρονται στις διοικήσεις των 83 νοσοκομείων, όπου υπάγονται. Οι διοικητές και οι αναπληρωτές διοικητές μειώνονται από 175 σε 144. Οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) θα εκδώσουν αποφάσεις για τα συμβούλια διοίκησης των διασυνδεόμενων νοσοκομείων και θα προτείνουν έως τον Σεπτέμβριο τροποποιήσεις οργανισμών σε περίπου 100 νοσοκομεία.

Ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι από τις παρεμβάσεις θα εξοικονομηθούν 75 εκατομμύρια ευρώ το 2012, ποσό το οποίο θα διπλασιαστεί το διάστημα 2013-2015. Ανέφερε τέλος ότι υπέγραψε χθες και την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις τιμές 700 διαγνωστικών κατηγοριών, με τα οποία θα εκλογικευτούν οι δαπάνες και θα προκύψει σημαντικό όφελος για το ΕΣΥ.

Το σχέδιο δίνεται στους φορείς για διαβούλευση διάρκειας 15 ημερών και η οριστική πρόταση του υπουργείου Υγείας θα κατατεθεί έως τις 20 Ιουλίου. Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις «μετριοπαθείς», σημειώνοντας ότι αν διαπιστωθεί ότι αποδίδουν, θα υπάρξουν και νέες το επόμενο διάστημα.

«Οπως και σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης έτσι και στην Υγεία έγινε κακή διαχείριση» υπογράμμισε ο Ανδρέας Λοβέρδος και αναφέρθηκε ενδεικτικά στον πολλαπλασιασμό των κλινικών στη δημόσια υγεία από 950 σε 1.950 σήμερα. «Δεν χρειάζονται δύο ίδιες κλινικές σε απόσταση 20 μέτρων η μία από την άλλη, εντός του ίδιου νοσοκομείου ή σε γειτονικό» υποστήριξε. Σημείωσε δε ότι στις κλινικές που θα συγχωνευτούν επικεφαλής θα τίθεται με τυπικό κριτήριο ο αρχαιότερος.

«Σε κάθε νοσοκομείο, από το μεγαλύτερο κεντρικό μέχρι το μικρότερο απομακρυσμένο, θα υπάρχει ένα μίνιμουμ κλινικών. Οι κλινικές αυτές βασικών ειδικοτήτων είναι: Παθολογική, Καρδιολογική, Γενικής Χειρουργικής, Μαιευτική, Παιδιατρική, Ορθοπεδική. Σε όλα τα νοσοκομεία θα υπάρχει και πλήρης εργαστηριακός τομέας (αιματολογικό, μικροβιολογικό κ.ο.κ.) και απεικονιστικός τομέας (ακτινολογικό, υπέρηχος)» διευκρίνησε ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης.