Ωράριο – λάστιχο και σπάσιμο στην πράξη του οκτάωρου θα σημάνουν οι  δωρεάν υπερωρίες από τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στην δουλειά μετά από καραντίνα, όπως προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Εργασίας.

Ads

Με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση ενισχύει την αντεργατική φαρέτρα της, ικανοποιώντας διαχρονικές απαιτήσεις του ΣΕΒ με τη χρησιμοποίηση των προβλέψεων του σχεδίου Πισσαρίδη, όπως οι «ευέλικτες» υπερωρίες που δεν θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις, οι οπποίες περιλαμβάνονται στην ΠΝΠ.

Έτσι, ο υπουργός Εργασίας θεσμοθετεί μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου όλες τις ανατροπές στα εργασιακά του «σχεδίου Πισσαρίδη», το οποίο ενσωματώνει με τη σειρά του όλα τα αιτήματα του ΣΕΒ.

Η χρονική ισχύς των διατάξεων της ΠΝΠ απλώνονται  μέχρι το τέλος του έτους.

Ads

Τι αναφέρει η ΠΝΠ

Αναλυτικότερα προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτούν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορναϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη. Με τη λήξη όμως της αναγκαστικής απουσίας από την εργασία ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας.

Η αναπλήρωση θα πρέπει να γίνει εντός τεσσάρων μηνών και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και τρεις ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού. Ωστόσο η επιπλέον αυτή εργασία δεν θα αμείβεται ως υπερεργασία ή υπερωρία και αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται κατά τον χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας λόγω κοροναϊού που προβλέπει καταρχάς την εφαρμογή τηλεργασίας. Η τηλεργασία όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις δουλειές, ενώ δεν είναι αυτονόητη ούτε η κατοχή του απαιτούμενου εξοπλισμού από τον εργαζόμενο.

Επιπλέον, η παραμονή του εργαζόμενου στο σπίτι δεν είναι επιλογή γι’ αυτόν, αλλά αναγκαστικό υγιεινομικό μέτρο που η μη εφαρμογή του επισύρει και ποινικές διώξεις.

Κι όμως, η κυβέρνηση νομοθετεί, ότι «οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναπληρώσουν το διάστημα της απουσίας λόγω της προληπτικής καραντίνας σε άλλες εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, χωρίς επιπλέον αμοιβή».

Μάλιστα αυτό παρουσιάζεται ως αντιστάθμισμα για την αυτονόητη υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα απουσίας του εργαζόμενου λόγω της προληπτικής καραντίνας το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών του.

Πρόκειται για μια ΠΝΠ η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά – υπέρ των εργοδοτών -στην προηγούμενη ΠΝΠ του υπουργείου Εργασίας, η οποία επιτρέπεται στους εργοδότες που δεν έχουν τη δυνατότητα τηλεργασίας να θέτουν σε αναστολή εργασίας ακόμα και τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων. Των εγκύων και των μητέρων συμπεριλαμβανομένων. Με αποτέλεσμα μια έγκυος να χάνει ακόμα και το 50% των αποδοχών της μπαίνοντας σε αναστολή εργασίας, αναμένοντας το χαρτζιλίκι 534 ευρώ… όποτε κατατεθεί.

ΣΕΒ: «Οι υπερωρίες βλάπτουν τις επιχειρήσεις»

Το κόστος των υπερωριών είναι σημαντικό στην «έκθεση Πισσαρίδη», η οποία ζητά τον εξορθολογισμό τους, με τον ΣΕΒ να τις χαρακτηρίζει ευθαρσώς… «επικίνδυνες». Στην επιχειρηματολογία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν υπερωρίες που… «ενώ δεν προστατεύουν την υγεία των εργαζομένων, βλάπτουν σοβαρά την υγεία των επιχειρήσεων» ζητώντας επιπλέον να μην προχωρήσει η έκδοση «κρίσιμης υπουργικής αποφάσεως, η οποία θα δώσει το έναυσμα για την εφαρμογή τού τελευταίου και πιο ανελαστικού νόμου για τις υπερωρίες».

Στην έκθεση Πισσαρίδη τονίζεται σχετικά: «Εξορθολογισμός της χρήσης και του κόστους των υπερωριών. Η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα. Το κόστος των υπερωριών πρέπει να ευθυγραμμιστεί με εκείνο σε άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Τέτοιες υποχρεώσεις πρέπει να απλοποιηθούν και να εξορθολογιστούν. Στην αντίθετη περίπτωση οδηγούν είτε σε περιορισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας είτε σε επέκταση ‘παράνομων’ πρακτικών…».

Αχτσιόγλου: «Ο εργασιακός μεσαίωνας φαντάζει παράδεισος μπροστά στα νέα σχέδια του κ. Βρούτση»

«Το υπουργείο Εργασίας όχι μόνο δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα λόγω κορωνοϊού, αλλά ετοιμάζεται να καταθέσει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες για να καλύψουν τις ημέρες της υποχρεωτικής απουσίας τους από την εργασία!

»Η κυβέρνηση δηλαδή όχι μόνο δεν προέβλεψε άδεια ειδικού σκοπού με αποδοχές, όχι μόνο δεν απαγόρευσε τον συμψηφισμό ημερών κανονικής άδειας με τις ημέρες απουσίας λόγω καραντίνας, αλλά έρχεται να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να δουλέψουν απλήρωτες υπερωρίες και να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος της απουσίας στην οποία υποχρεώθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ» τονίζει σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  Έφη Αχτσιόγλου προσθέτοντας:

«Το μένος αυτής της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους δεν έχει προηγούμενο. Την προειδοποιούμε να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε τέτοια ρύθμιση».