Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που πρόκειται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο, καθώς δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά σε αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα. Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, με τη συνεργασία συνταγματολόγων αλλά και καθηγητών Ποινικού Δικαίου επιχειρεί να αλλάξει το υπάρχον καθεστώς του ασύλου, χωρίς να ακυρώσει την ιστορική του αξία και την ακαδημαϊκή του έννοια.

Ads

Σύμφωνα με πανεπιστημιακό καθηγητή που συμμετείχε στις επιτροπές οι οποίες συνεδρίασαν στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα: «Αν δεν αναφερθεί πουθενά στον νόμο το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, η νομική του έννοια και η νομική του υπόσταση δεν ισχύουν. Παραμένει έτσι ένας ηθικός κανόνας. Η διοίκηση του κάθε πανεπιστημίου θα μπορεί να καλεί την Αστυνομία όποτε παραστεί ανάγκη, χωρίς καμία επιπλοκή. Ούτε αρμόδιες επιτροπές ούτε πολύπλοκες διαδικασίες για να κληθεί ο εισαγγελέας».

Ουσιαστικά ο νέος νόμος-πλαίσιο καταργεί τη νομική ισχύ του πανεπιστημιακού ασύλου με την απαλοιφή του. Οι νέες διοικήσεις των πανεπιστημίων, θα είναι δηλαδή υπεύθυνες κρίνοντας εάν θέλουν να συμπεριλάβουν σχετικές διατάξεις στους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων τους και την εφαρμογή τους. Άγνωστο παραμένει ακόμα το ποια θα είναι η αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας επί το θέματος.

Το πανεπιστημιακό άσυλο παρά τις δημόσιες συζητήσεις που είχαν ανοίξει για το θέμα κυρίως τις περιόδους 1975, 1977 και 1978, δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ σε κανέναν νόμο, οπότε και δεν είχε νομική, αλλά μόνον ηθική υπόσταση. Για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε το 1982 με τον νόμο-πλαίσιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τα ΑΕΙ.

Ads