Τη σταδιακή κατάργηση της στρατιωτικής θητείας σε Ναυτικό και Αεροπορία, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σε 2,5 – 3 χρόνια, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης. Πλέον, όλοι οι νέοι θα εκπληρώνουν στρατιωτική υποχρέωση εννέα μηνών στον Στρατό Ξηράς.

Ads

Ο κ. Μπεγλίτης διευκρίνισε πως δεν υπάρχει θέμα αύξησης της θητείας «παρά τα διάφορα που ακούγονται στο πλαίσιο μιας κατασκευασμένης, συνειδητής ή ασυνείδητης, παραπληροφόρησης. Όχι, δεν έχουμε καμία πρόθεση να αυξήσουμε τη θητεία».

Ο αναπληρωτής υπουργός εξαπέλυσε επίθεση στη Ν.Δ., τονίζοντας ότι προχώρησε στη μείωση της θητείας μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές του 2009 για «προεκλογικές σκοπιμότητες». Σύμφωνα με τον κ. Μπεγλίτη, η μείωση χωρίς μελέτη και προετοιμασία «μας έχει οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα». «Ένας από τους τρόπους για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση είναι ο νέος θεσμός του Ειδικού Εφέδρου Οπλίτη που ετοιμάζεται: οι νέοι, μετά την απόλυσή τους, θα μπορούν να μένουν από 6 μήνες έως 3 χρόνια στο Στράτευμα έναντι σημαντικής χρηματικής παροχής».