Το ζήτημα της κατάργησης του 14ου μισθού έθεσε στην ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν στην Αθήνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει το φθινόπωρο στην κατάργησή του, μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδεθεί η παραγωγικότητα με τις αμοιβές.
Στις 15 Μαΐου, οπότε και θα πέσει η πρώτη «καμπάνα», όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση του 14ου μισθού. Την ημερομηνία εκείνη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει στο Συμβούλιο την έκθεσή της για το κατά πόσο τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν αποτελεσματικά για τη μείωση του ελλείμματος. Η έκθεση θα συνοδεύεται και από χωριστή «αναφορά πεπραγμένων» για την ανταγωνιστικότητα και τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, που επικαλούνται «Τα Νέα», η αναφορά αυτή θα επισημαίνει ότι υπήρξε κατά το παρελθόν στην Ελλάδα πραγματική αύξηση των μισθών, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας με αυξήσεις πολύ υψηλότερες του μέσου όρου της ευρωζώνης. Θα σημειώνεται ακόμη πως με την ύφεση -κυρίως μάλιστα εάν αυτή συνεχιστεί μακροπρόθεσμα- θα επιδεινωθεί περαιτέρω η ανταγωνιστική θέση της ελληνικής οικονομίας.
Στη δεύτερη τριμηνιαία έκθεσή της, το Σεπτέμβριο, η Κομισιόν θα μπορεί πλέον να απαιτήσει ευθέως από την Αθήνα τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότηταη οποία, πρακτικά, στη χώρα μας δε μπορεί να εφαρμοστεί παρά νομοθετικά.
Επειδή μια μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ανά κλάδο και ανάλογα με την παραγωγικότητα του εκάστοτε κλάδου, αποτελεί πολύπλοκη διαδικασία και παρεμβαίνει και στις κλαδικές συμβάσεις, κοινοτικές πηγές θεωρούν δεδομένο πως η Αθήνα θα επιλέξει να προσαρμοστεί με τη μέθοδο της οριζόντιας περικοπής του ενός εκ των 14 μισθών- κάτι που μπορεί να γίνει με μία απλή νομοθετική ρύθμιση.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας η Κομισιόν προωθεί και την απελευθέρωση των απολύσεων με τη δικαιολογία ότι έτσι διευκολύνεται η αύξηση της απασχόλησης, αφ’ ετέρου διότι ενισχύεται η παραγωγικότητα.
Προωθεί ακόμη την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας- κάτι εξαιρετικά αντιφατικό, δεδομένου ότι με άλλες πολιτικές της εισηγείται τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καταλήγει η εφημερίδα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >