Το ελεύθερο στους εργοδότες να κρατάνε έως και μία ώρα μετά το ωράριό τους τους εργαζόμενούς τους χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου, δίνει σημερινή αιφνιδιαστική υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Ads

Η υπουργική απόφαση του Κ. Χατζηδάκη καταργεί την υποχρέωση των εργοδοτών σε ηλεκτρονική προαναγγελία της υπερεργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

«Επιστρέφουμε στο προ του 2018 καθεστώς η υπερεργασία να μην δηλώνεται πουθενά», επισημαίνει με ανάρτησή του ο πρώην ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Πάνος Κορφιάτης.

Όπως επισημαίνει «το πλαίσιο ελέγχου του ωραρίου ξαναγίνεται διάτρητο αφού η ώρα λήξης του οχταώρου στην πράξη θα επιμηκύνεται κατά μία ώρα χωρίς να μπορεί το ΣΕΠΕ καν να ελέγξει. Προφανώς και ο εργαζόμενος δεν θα παίρνει ούτε καν ρεπό για τις επιπλέον ώρες που θα δουλεύει» σημειώνει ο ίδιος».

Ads

Υπενθυμίζει ότι με την υποχρέωση ηλεκτρονικής προαναγγελίας της υπερεργασίας από το 2018, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνονταν κατά μέσο όρο 1 εκατομμύριο ώρες τον μήνα που πριν ήταν αδήλωτες και στην πλειοψηφία τους απλήρωτες. «Σήμερα ξαναγυρνάμε σε αυτό το καθεστώς, αυτή την φορά με την κυβέρνηση να δίνει έναν ακόμα τρόπο για την παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

«Σαν τον κλέφτη και χωρίς ίχνος ντροπής, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, ο υπουργός Εργασίας -με ένα απογευματινό δελτίο Τύπου με άσχετο τίτλο- καταργεί την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν την υπερεργασία των εργαζομένων τους» σχολιάζει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως σημειώνει, «ο κ. Χατζηδάκης κάνει ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες που παρανομούν, για να μπορούν ανενόχλητοι να κλέβουν εργάσιμο χρόνο και χρήματα από τους εργαζομένους τους, δίνει ένα ακόμη όπλο στην εργοδοτική παραβατικότητα.

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες νέοι διαδηλώνουν για το σύγχρονο μήνυμα του Πολυτεχνείου, για δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, για μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνει το πραγματικό της πρόσωπο.

Εχθρική και επιθετική απέναντι στους εργαζόμενους και τους νέους, ταγμένη στην υπηρεσία των λίγων χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Αν νομίζουν ότι θα περάσει στα ψιλά, αυταπατώνται» καταλήγει η Έφη Αχτσιόγλου.

Ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε ότι ο κ. Χατζηδάκης καταργεί ένα-ένα κάθε εργασιακό δικαίωμα. Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του:

«Ο κύριος Χατζηδάκης καταργεί ένα-ένα κάθε εργασιακό δικαίωμα. Με την χθεσινή υπουργική απόφαση του καταργείται η υποχρέωση ηλεκτρονικής προαναγγελίας της υπερεργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και επιστρέφουμε στο προ του 2018 καθεστώς: η υπερεργασία να μην δηλώνεται πουθενά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δίνεται το ελεύθερο στους εργοδότες να κρατάνε έως και μία ώρα μετά το ωράριό τους τους εργαζόμενους τους χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου, αφού αυτές οι ώρες θα είναι από εδώ και πέρα μαύρες.

ΥΓ: Ο Antonis Kourafelkythros ζήτησε από αρκετό κόσμο να διαλέξει το αγαπημένο του στριπάκι. Είμαι απόλυτα σίγουρος για το από ποια σειρά θα διάλεγε ο κ. Χατζηδάκης»

KKE: «Νόμος-έκτρωμα»

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι «επιβεβαιώνεται ότι ο νόμος του κεφαλαίου προπορεύεται των αντεργατικών νόμων και ότι οι κυβερνήσεις φροντίζουν να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του».

«Η κατάργηση της υποχρέωσης να δηλώνονται οι ώρες υπερεργασίας που απασχολούνται οι εργαζόμενοι είναι το σινιάλο που δίνει η κυβέρνηση στους μεγαλοεργοδότες για να προχωρήσουν σε πιο άγρια εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, όπως επιτρέπει το αντεργατικό οπλοστάσιο, που έχει ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα με τον νόμο – έκτρωμα για τα εργασιακά», τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του. Όπως υποστηρίζει ο Περισσός «επιβεβαιώνεται ότι ο νόμος του κεφαλαίου προπορεύεται των αντεργατικών νόμων και οι κυβερνήσεις φροντίζουν να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του, ακυρώνοντας ακόμη και τους τυπικούς ελέγχους που προβλέπονται».

«Οι εργαζόμενοι πρέπει οργανωμένα, μαζικά να παλέψουν για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και να διεκδικήσουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς, με σταθερό ωράριο και χωρίς απλήρωτες υπερωρίες», καταλήγει το ΚΚΕ.

ΜέΡΑ25: «Άθλια η διάταξη Χατζηδάκη»

O εκπρόσωπος Τύπου του  ΜέΡΑ25 Μ. Κριθαρίδης ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη της υπουργικής απόφασης του κ. Χατζηδάκη χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα «άθλια»: «Με υπουργική απόφαση, ανήμερα του Πολυτεχνείου κιόλας, η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και ο φερόμενος ως Υπουργός Εργασίας -αλλά στην πράξη και κατ’ επανάληψη συμπεριφερόμενος ως Υπουργός Εργοδοσίας- ο κ. Χατζηδάκης, έφεραν διάταξη που θεσπίζει τη δυνατότητα μη δήλωσης και άρα και μη αμοιβής της υπερεργασίας των εργαζομένων. Η Μητσοτάκης Α.Ε. και ο κατάπτυστος κ. Χατζηδάκης για άλλη μια φορά προωθούν την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία, πάνω στο αισχρό νομοθετικό πλαίσιο που ήδη έχουν θεσπίσει με τον αντεργατικό τους νόμο.

Καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει πίσω την άθλια αυτή διάταξη, τα δικαστήρια να μην την εφαρμόσουν στην πράξη και τους εργαζόμενους να αψηφήσουν αυτές τις αθλιότητες. Είναι αδιανόητο με την μαύρη εργασία και την εισφοροδιαφυγή να καλπάζουν στη χώρα μας, τους μισθούς να είναι στα τάρταρα και τις απλήρωτες υπερωρίες να δίνουν και να παίρνουν, η Κυβέρνηση αντί, να εντείνει τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας και να ενισχύσει το προστατευτικό πλαίσιο, να πετάει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες «στα σκυλιά», θεσπίζοντας και επεκτείνοντας την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία με τη βούλα κιόλας του φερόμενου ως Υπουργείου Εργασίας. Είναι πραγματικά ντροπή αυτό που συμβαίνει! Έτσι όμως αντιλαμβάνεται ο κ. Μητσοτάκης τον νόμο και την τάξη: Επιβολή στους αδύναμους ακόμα και των παράνομων βλέψεων των ισχυρών».

Η υπουργική απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη