Τροπολογία με την οποία οι βουλευτές θα μπορούν πλέον να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να παραιτηθούν του βουλευτικού τους αξιώματος. Διατηρείται, πάντως, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή: Ο βουλευτής, από τη στιγμή που θα εκλεγεί στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να αναλάβει ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν δεν παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική του έδρα.

Ads

Η εν λόγω τροπολογία αφορά άμεσα κοινοβουλευτικά στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Κουρουπλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Κατερίνα Μάρκου, των οποίων η υποψηφιότητα έχει ήδη ανακοινωθεί, τη στιγμή μάλιστα που ακούγονται και τα ονόματα της Έλενας Κουντουράς αλλά και του Σπύρου Δανέλλη.

Παράλληλα, κατατέθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και τροπολογία που έχει να κάνει με τη διασφάλιση της συμμετοχής των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του brexit.