Τελικά οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν το Σύμφωνο Συμβίωσης, το οποίο ωστόσο εγκρίθηκε από τις αρμόδιες Επιτροπές με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Το νομοσχέδιο καταψήφισε και το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ η ΝΔ δήλωσε πως επιφυλάσσεται και θα διατυπώσει τη θέση της στην ολομέλεια, όπου παραπέμπεται πλέον το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών για να γίνει νόμος του κράτους.

Ads

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο βουλευτής του κόμματος Β. Κόκκαλης είχε δηλώσει ότι οι ΑΝΕΛ επιφυλάσσονται, ενώ στην σημερινή συνεδρίαση ο έτερος βουλευτής Κ. Κατσίκης δήλωσε ότι καταψηφίζουν. Υπενθυμίζεται πως οι ΑΝΕΛ, πρόσφατα, είχαν καταψηφίσει στην ολομέλεια και το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι ΑΝΕΛ είχαν ζητήσει να διευκρινίζεται ρητά στο νομοσχέδιο πως δεν θα δίνεται η δυνατότητα της υιοθεσίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος σημείωσε πως το νομοσχέδιο δεν αφορά την υιοθεσία παιδιών, αλλά δεσμεύτηκε να καταθέσει τροποποίηση προκειμένου να διευκρινίζεται ρητά αυτό το ζήτημα.

Ωστόσο σημείωσε: «Το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά την τεκνοθεσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτεία εκφράστηκε και την αποδοκιμάζει. Είναι ένα θέμα που εξετάζουμε, όπως και αυτό που αφορά την ταυτότητα του φύλου, και τάχιστα θα έρθουν στη Βουλή όταν εξεταστούν».

Ads

Όσον αφορά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για άλλες διατάξεις όπως αυτή που αφορά τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλος προχώρησε σε βελτιώσεις σύμφωνα με τις οποίες η εκπαιδευτική άδεια θα χορηγείται μετά από κρίση και του εισαγγελέα και του δικαστή.

Ομοφοβικές δηλώσεις από βουλευτή των ΑΝΕΛ

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ βουλευτών των δύο κομμάτων της κυβέρνησης ύστερα από ομοφοβικές δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, ο οποίος χαρακτήρισε «σεξουαλικά παρεκτρεπόμενους» τους ομοφυλόφιλους.

«Το σύμφωνο συμβίωσης θα μπορούσε να μην έρθει τώρα. Είναι ένα σύμφωνο συμβίωσης το οποίο είμαι πεπεισμένος ότι παραπέμπει σε συνέχεια ώστε και τα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να προβαίνουν σε γάμο και υιοθεσία. Προσκρούει στις πατριωτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις της κοινωνίας. Η ομοφυλία παραπέμπει σε μικρή ομάδα σεξουαλικά παρεκτρεπομένων» είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και συνέχισε λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν να δίνουμε το δικαίωμα σε ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι να υιοθετεί ένα παιδί, στο οποίο θα καταστρέψει την ομαλή ψυχολογική ανάπτυξή του. Το παιδί δυσκολεύεται  να προσαρμοστεί. Η ελληνική οικογένεια δεν είναι δυνατόν να πληγεί από ζευγάρια με ποικίλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς».

Στα όσα υποστήριξε ο Κώστας Κατσίκης απάντησε, σε προσωπικό μάλιστα τόνο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, ο οποίος τόνισε πως «το ποιος είναι παρεκτρεπόμενος εδώ μέσα δεν θα το πείτε εσείς. Παρεκτρεπόμενος είναι μόνο αυτός που παραβαίνει τον νόμο κύριε Κατσίκη. Το αν κάποιος θα επιλέξει σύντροφο του ιδίου φύλου είναι απόλυτο δικαίωμά του».  «Ισονομία και ισοπολιτεία σημαίνει να έχουμε ίσα δικαιώματα ακόμη και για έναν άνθρωπο που έχει διαφορετικές απόψεις», του επεσήμανε ακόμη.