Κόλαφος για το νομοσχέδιο της ΕΥΠ που προωθεί η κυβέρνηση και συζητείται σήμερα στη Βουλή είναι η έκθεση και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που το χαρακτηρίζει «προβληματικό», καθώς όπως επισημαίνει δεν θα έπρεπε να προχωρήσει χωρίς ξεκάθαρες διασφαλίσεις έως ότου ολοκληρωθεί μία πλήρης και ανεξάρτητη έρευνα για το σκάνδαλο.
«Χωρίς κατάλληλες διασφαλίσεις και σαφή κατανόηση του τι πήγε στραβά, ένας νέος νόμος για τις ‘επιτηρήσεις’ θα κάνει τα πράγματα χειρότερα», τονίζει η Εύα Κοσέ, ανώτερη ερευνήτρια στην Ελλάδα για το Human Rights Watch. «Εάν η κυβέρνηση δεν παύσει αυτό το επικίνδυνο νομοσχέδιο, το κοινοβούλιο θα πρέπει να το κάνει».
«Το νομοσχέδιο έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», διαμηνύει η Εύα Κοσέ. «Η Βουλή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτή η νομοθεσία θα ωθήσει πραγματικά την Ελλάδα προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης», σημειώνει.
Αναφερόμενο στις αποκαλύψεις, το Human Rights Watch στέκεται στις περιπτώσεις του Σταύρου Μαλιχούδη, του Θανάση Κουκάκη, του Νίκου Ανδρουλάκη και επισημαίνει πως «ένας πολύ ευρύτερος και αυξανόμενος κατάλογος στόχων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, πολιτικών, επιχειρηματιών, μελών της κυβέρνησης και δικαστικών αξιωματούχων, φέρεται να έχουν επίσης στοχοποιηθεί από το Predator» και συνεχίζει «Οι εθνικές αρχές έχουν κατηγορηθεί ως συνένοχοι στην παρακολούθηση».
«Η κυβέρνηση αρνείται τους ισχυρισμούς και τη σύνδεσή της με τη χρήση spyware. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η κρατική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, που υπάγεται στην άμεση εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου, παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις», αναφέρει.
«Μια έρευνα του ελληνικού κοινοβουλίου για το σκάνδαλο παρακολούθησης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, αλλά το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μπλόκαρε δεκάδες μάρτυρες που πρότειναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων των οποίων τα τηλέφωνα είχαν υποκλαπεί», σημειώνει.
«Επιπλέον, η ελεγχόμενη από το κυβερνών κόμμα επιτροπή που διεξήγαγε την έρευνα αποφάσισε ότι όλες οι εξεταστικές συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών και θα παραμείνουν εμπιστευτικές, μαζί με την τελική έκθεση της επιτροπής, εγείροντας ανησυχίες σχετικά για τη διαφάνεια. Σε εξέλιξη βρίσκεται και δικαστική έρευνα», αναφέρει το HRW.
Επιπλέον, αναφέρεται στο σχέδιο νόμου σημειώνοντας πως δεν λαμβάνει υπόψη δύο ενστάσεις ανεξάρτητων δημόσιων φορέων της ΑΔΑΕ και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Αναφερόμενο στην επίσκεψη της PEGA στην Ελλάδα, επισημαίνει: «Μετά από επίσκεψη επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα που διερευνά τη χρήση spyware από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να απαγορεύσει την πώληση spyware».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >